+
Вход

Въведи своя e-mail и парола за вход, ако вече имаш създаден профил в DEV.BG/Jobs

Забравена парола?
+
Създай своя профил в DEV.BG/Jobs

За да потвърдите, че не сте робот, моля отговорете на въпроса, като попълните празното поле:

110-57 =
+
Забравена парола

Въведи своя e-mail и ще ти изпратим твоята парола

Голямата сделка между А1 и СТЕМО означава по-добро дигитално бъдеще за България

Значима по мащаб и значение за българския IT пазар е сделката между СТЕМО, една от най-големите български софтуерни компании, и А1 България, част от А1 Group и лидер в предоставянето на ICT и IoT решения за бизнеса. Портфолиото от услуги на СТЕМО включва SAP/ERP интеграции, разработка на софтуер, облачни и ICT услуги, изграждане на IT инфраструктура, доставка и поддръжка на хардуер, а някои от големите ѝ партньори са VMware, Cisco, Microsoft и други.

Как тази сделка ще допринесе за бъдещето на двете компании, какво можем да очакваме по отношение на нови технологии и услуги, както и какво ще се промени за крайния потребител, ще ни разкаже Михаил Семерджиев, старши мениджър „ICT услуги“ в А1 България:

Г-н Семерджиев, какви нови технологии ще добави СТЕМО към вече наличните такива в А1? Кои нови клиенти/проекти ще се очаква да прибавите към портфолиото си след придобиването на компанията?
Михаил Семерджиев

А1 и СТЕМО развиват партньорства с водещи технологични компании в света, като предлагат ICT услуги, базирани на техни решения и продукти. Това означава, че А1 има значителен опит в ICT и IoT решения за бизнеса, като предлага пълното продуктово портфолио – от софтуер до хардуер и системна интеграция. Разполагаме с модерни центрове за данни в няколко града в страната, а сред партньорите ни са водещи технологични брандове в световен мащаб като Cisco, Dell, IBM, f5, SAP, Acronis и други.

Същевременно, дългогодишният опит на СТЕМО на българския пазар обхваща пълно портфолио от ICT услуги като изграждане на IT инфраструктура, облачни технологии и услуги по управление, SAP/ERP интеграция, разработка и внедряване на софтуер, доставка и поддръжка на хардуер. Компанията също е партньор на множество международни технологични гиганти и е реализирала редица проекти за някои от най-големите организации в частния и публичния сектор.

По отношение на нововъведенията, А1 и СТЕМО ще продължат да се развиват като самостоятелни компании и след сделката. Това означава, че няма да обединяваме услугите, които вече предлагаме на корпоративните ни клиенти. Нашият стремеж ще бъде към взаимодействие между екипите, а общата ни цел е повишаване качеството и нивото на дигитализация на бизнеса в България.

Що се отнася до типовете клиенти и проекти, на този етап не планираме да променяме основния ни фокус. При въвеждането и предлагането на нови технологии и услуги и двете компании ще следят развитието на тенденциите както в страната, така и в глобален мащаб. Идеята ни е да се водим от конкретните бизнес предизвикателства пред корпоративните ни клиенти, които да се разрешат с помощта на технологиите и услугите, предлагани от СТЕМО и А1.

Не на последно място – бъдещото сътрудничество между нашите екипи има много голям потенциал за създаването на нови проекти. Ще можем да разкрием повече подробности на по-късен етап.

Как А1 ще допринесе за развитието на СТЕМО и обратното?

Благодарение на сделката СТЕМО ще има уникалния шанс да разшири работата си, като добави към портфолиото си повече международни проекти. Този факт се обуславя от това, че А1 е международна компания, част от А1 Group, която от своя страна оперира в 7 държави в Европа в сферата на телекомуникациите и дигитализацията. Широкият международен опит, който имаме, е огромно предимство, от което българска компания като СТЕМО ще се възползва максимално в името на общата ни цел – успешна цифрова трансформация на бизнеса.

A1 и СТЕМО имат висококвалифицирани екипи и сериозен опит в предоставянето на ефективни технологични решения „като услуга“ за частния сектор и публичните институции. Това ще ни даде не само възможността да разгръщаме и най-смелите си идеи, но и да подобрим още повече нивото на обслужване, както и да създадем нови ICT предложения. Нашата основна амбиция е да допринесем за развитието на целия IT сектор в страната.

Днес те питаме…

Каква е основната причина да си търсиш нова работа?
Loading ... Loading …
Какви нови ниши в А1 ще запълнят специалистите на СТЕМО?

Талантливите колеги от СТЕМО ще бъдат много полезни по отношение на продажба на управляеми услуги. Това са решения, които компаниите възлагат изцяло на своя технологичен партньор – от внедряването и конфигурацията до ежедневния мениджмънт на работата на съответните технологии. Като пример за компетенциите на екипа на СТЕМО мога да дам опита им в сферата на експлоатацията, поддръжката и развитието на IT проекти, и управлението на работни станции и системи за съхранение на данни.

Други ниши, за които ще допринесат техните експерти, са услугите за управление на печат и изготвяне и изпълнение на IT решения, свързани с националната сигурност,

Кои от услугите на СТЕМО ще се запазят в А1, и има ли такива, които ще бъдат прекратени?

А1 и СТЕМО ще продължават да развиват самостоятелно услугите си, като например системната интеграция, управляемите ICT услуги и други. Сътрудничеството между двете компании ще се изразява основно в предлагането на по-комплексни ICT решения и повишаване качеството на обслужване на клиентите. Това става благодарение на колективното знание и опит на двата екипа, както и на международната бизнес експертиза на А1.

Какви ще са подобренията в услугите за крайния потребител?

Когато говорим за ICT и IoT услуги, важно е да се уточни, че крайните потребители са малки и средни компании, големи корпорации и публични институции. Съответно, сделката със СТЕМО ще доведе до по-високо качество и темпо на предоставяното обслужване на ICT услуги.

По-задълбочените знания и опит на експертите ще играят голяма роля в повишаване нивото на дигитализация в страната. Това ще доведе до цялостно подобряване на цифровите услуги за клиентите на компании, които работят с А1 и СТЕМО. Ще се отрази благотворно и на служителите на фирмите, тъй като те ще са по-ефективни в ежедневната си работа и ще могат да съсредоточат усилията си в дейности с по-висока стойност.

Може ли да разкажете повече за новите отворени позиции след придобиването на СТЕМО?

Нямаме планове за преструктуриране по отношение на отделите на двете компании. Основната промяна ще се състои в ефективното взаимодействие, което ще постигнем между нашите фирмени екипи, както и обмяната на опит и идеи в сферата на ICT и останалите сектори, в които се развиваме.

Как виждате Вие бъдещето на СТЕМО и А1 – какво вещае то след приключването на сделката?

Ще продължим развитието си самостоятелно, но с обща цел – повишаване на дигитализацията на бизнеса в страната. Вярвам, че това ще доведе до много ползи както за клиентите на А1 и СТЕМО, така и цялостно за икономиката на страната ни.

Виж как можеш да станеш част от бъдещето на А1 и СТЕМО като посетиш Job Board-a на DEV.BG