Cloud & DevOps Academy

През 2015, след придобиването на малък стартъп за облачни решения, KPMG IT Service стана част от българската технологична екосистема. В следващите няколко години компанията се разраства толкова много, че към момента наема над 300 души и предоставя множество от разнообразни услуги за дигитализация и софтуерни операции на клиенти и филиали на KPMG.

Сега, за втора поредна година, в партньорство с ITCE, една от най-добре познатите фирми за обучения на местния пазар, KPMG IT Service организира Cloud & DevOps Академия – създадена за млади професионалисти, които искат да стартират своята кариера в ИТ индустрията. Академията представлява 5-месечна платена тренировъчна програма, по време на която 10 избрани студенти ще получат фундаментални познания по облачни технологии, ще работят в екип по реални проекти и ще имат редица сесии с ментори.

Тъй като крайният срок за кандидатстване е на 6-ти ноември, срещаме се с двама от професионалистите създали дизайна на учебния план, Ивайло Ценков от KPMG IT Service и Димитър Георгиев от ITCE. Те споделиха повече детайли за предстоящото изцяло виртуално издание на академията.

Всички 13 участници завършили програмата през 2019 са все още членове на екипа на KPMG и към момента работят рамо до рамо със старши специалистите в компанията.

                                                          +++Кандидатствай за Cloud & DevOps Академия+++

Какви са основните цели на програмата – нещата, които бяха водещи при изготвянето на учебния план?

Димитър Георгиев: Една от основните ни цели е да създадем правилната среда, в която младите професионалисти в Cloud & DevOps Академията да могат да развиват своите таланти. За да бъде успешна една академия, не е достатъчно просто да имаш инструктори, които да изнасят презентации. Ние също трябва да помислим за екипната динамика, развитието на хората извън програмата, и персонализацията на учебния план според нуждите на всеки отделен кандидат.

Димитър Георгиев – Трейнинг мениджър и старши консултант в ITCE

Стремяхме се също да създадем микс: от една страна, целим да предоставим на участниците солидна техническа основа, но от друга страна, ще обръщаме специално внимание на развитието на меки умения – неща като ефективна комуникация, работа в екип, управление на времето и презентационни умения.

На по-практично ниво, как ще бъде структурирана Cloud & DevOps Академията?

Ивайло Ценков: Академията ще изисква отдаденост на пълно работно време и участниците ще сключат стандартен трудов договор с KPMG IT Service още от самото начало.

Ще има две фази. По време на първата, всички студенти ще получат базови познания по нетуъркинг, администрация на сървъри – Microsoft и Open Source, принципи на облачните технологии, както и по теми свързани и с продуктивността на работното място. По време на този период, които ще продължи около месец и половина, студентите ще имат сутрешни лекции и практически следобедни занятия, комбинирани с технически задачи за самоподготовка. Тази фаза приключва с няколко изпита, покриващи повечето теми.

По време на втората фаза, участниците ще бъдат разделени, за да се концентрират по-тясно върху отделни теми, но основното обучение по това как да бъдеш професионалист на работното място ще продължава. Фаза две, обаче, ще бъде малко по-самостоятелно ориентирана и ще комбинира както курсове, водени от инструктор,  така и спомагателни обучения. Те ще бъдат комбинирани със задачи от реалния свят, които ще им бъдат индивидуално задавани от менторите от техните бъдещи отбори.

Това означава, че участниците ще трябва да подобрят своите умения по управление на времето, за да успеят да достигнат очакваните резултати. Фаза две също ще приключи с изпит, като този път той ще бъде по-сериозен. Когато преминат през теста успешно, участниците ще получат своя първи професионален ИТ сертификат.

Ивайло Ценков – Product Owner и Cloud&DevOps Academy Lead в KPMG ITS

Правите ли някакви промени по учебния план в резултат на обратната връзка, която сте получили минатата година?  

Ивайло Ценков: Миналата година всички учиха едни и същи неща и след това се присъединиха към отбори, където знанията, които бяха получили се оказаха с различна степен на релевантност. Затова тази година Академията е организирана на няколко разделения. В основното разклоние са базовите умения, които всеки трябва да има, докато при специализираните разклонения можеш да намериш специфични технологични теми, свързани с интересите и реалните бъдещи задачи на участниците.

По време на интервютата ни с кандидати ние обсъждаме в кои направления те биха искали да се развиват и след това ще вземем казаното от тях предвид, когато по-късно разпределяме избраните участници в отделните разклонения на програмата.

Димитър Георгиев: В допълнение, тази година спед завършване на програмата участниците ще получат международно признати сертификати за някои специфични технологии като например Microsoft Azure. Нещата, които ще научат не са специфични за една единствена компания или проект.

Какви са вашите очаквания към кандидатите за Академията?

Димитър Георгиев: На първо място, би било важно да има съответствие между кандидатите и културата на KPMG ITS и също ще се оглеждаме за силно желание и мотивация за нови знания. Ще изискваме още и професионално владеене на английски език и основни познания по нетуъркинг и ИТ инфраструктура. Наблягам на думата “основни”, но в същото време по време на Академията, ние няма да обясняваме какво е сървър, IP адрес и база данни.

Ивайло Ценков: Търсим обещаващи и мотивирани кандидати, които имат малък или никакъв предишен опит, но които все пак притежават аналитично мислене и “твърди умения”, които типичното техническо образование в ИТ сферата предоставя. Искаме да се интересуват от това да научат нови технологии, да бъдат ловки и, както обичам да казвам – изпробването на нови методи да им е ‘презиме’.

Върху какви видове ИТ проекти работите в момента в KPMG ITS?

Ивайло Ценков: От глобална гледна точка, KPMG Cooperative е един от най-големите ползватели на Microsoft облачни ресурси, ние сме една от малкото компании със специализирана MS365 среда. Все повече и повече приложения и бизнес процеси биват разработвани наново с облачна архитектура.

KPMG ITS Sofia споделя част от този успех, тъй като ние предоставяме ИТ услуги на други филиали на KPMG, покривайки всички технологични услуги – от управление на частни облаци, през всякакви бизнес апликации за развитие и процеси, базирани на .NET и Open Source технологии, до SharePoint услуги и големи MS365 проекти. Ние дори имаме голям SAP екип, който в момента се разширява с протичащата SAP Академия.

Важно е да споменем, че Cloud и DevOps не са отделни теми, поне за нас, те са едно цяло. Всички проекти, по които работим са базирани на обширни познания и за двете технологии, които правят използването на облачни услуги реалност, както и на концепцията за автоматизация и непрестанно развитие, които са истинските гени на DevOps.

От твоята гледна точка, кои са най-интересните аспекти на работата в голяма корпорация като KPMG?

Ивайло Ценков: В нашия случай, това е лесен въпрос – KPMG ITS Sofia беше създадена като резултат от придобиването на стартъп преди 5 години. И въпреки че сме част от голямото KPMG семейство, ние сме отделна компания, която има характерната каубойска култура – с всичките динамики, креативен хаос и забавление. В същото време, това че имаме голямата организация зад гърба си, прави много неща по-лесни и по-структурирани.

Какво ви мотивира да започнете Академията през 2019 и защо решихте да го направите в партньорство с ITCE?

Ивайло Ценков: Що се отнася до мотивацията, ние вярвахме, че младите ИТ професионалисти в България трябва да имат по-структуриран метод за учене на нужните умения и начин на мислене, необходими за една успешна кариера в Cloud & DevOps. Като бизнес, ние също имахме нужда от хора, които имат отлични познания по тези теми, и в същото време, в KPMG ITS бяхме достигнали до доста добра компетентност по тях – имаме около 20 сертифицирани Microsoft инструктори без изобщо да бъдем обучителна организация. И така едното нещо доведе до другото…

Имахме нужда от силен партньор, които може да ни помогне в това приключение да изградим тези умения у млади таланти. Познавахме се с ITCE от доста време, бяхме работили с тях преди по различни обучителни проекти, и дори някой от хората от екипа ни бяха работили за тях преди години. Затова бяхме наясно с техните способности, начин на мислене и опериране и знаехме, че ще си пасне с нашите.

Какъв съвет бихте дали на младите ИТ професионалисти в началото на техните кариери?

Димитър Георгиев: Моят съвет към младите ИТ професионалисти е да обмислят внимателно своето професионално развитие. В момента работният пазар за ИТ таланти позволява на хората да започнат работа на доста добре платена позиция, но това често се случва за сметка на липсата на възможности за бъдещо развитие. Трябва да се намери баланса между учене, придобиване на практически умения и непрестанното личностно и професионално развитие.

Ивайло Ценков: Аз бих казал, че е важно за младите (и по-старите) специалисти винаги да мислят за крайния резултат, а не просто да отмятат задачи от списък. Целта им трябва да е да постигнат повече – както за тях самите, чрез развиване на лични компетенции, така и за техния екип. В една модерна работна среда, никой не се интересува от самотните войни – обединените екипи са тези, които пишат историите на успеха.

+++Кандидатствай за Cloud & DevOps Академия+++

Share This