Милен Радков е Blockchain разработчик и ентусиаст, софтуерен инженер и предприемач с дългогодишен опит в разработката на софтуер, уеб и мобилни приложения. Основател е на няколко софтуерни компании, като най-успешната от тях, в която е и изпълнителен директор – Hack – Blockchain & DLT Development and Consulting – бързо развиваща се софтуерна компания, чиято основна дейност е разработка на продукти и консултации в сферата на Blockchain технологиите и по-комплексни уеб системи. Организатор е и на Blockchain Developers Meetup Bulgaria – група за Blockchain разработчици. С него ще ми срещнем на събитието Zero Knowledge Proofs на 21-ви май. Преди това, Милен ни сподели кои са основните предизвикателства пред един Blockchain специалист според неговия опит и какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с тази технология.

Как започна да се занимаваш с Blockchain?
Научих за технологията през 2014-та година в университета. Тогава приятел ми спомена, че “копае” биткойн, но не ми привлече интереса докато не се заинтересувах повече през 2015-та година. Тогава и аз навлязох в сферата като копач (miner). Малко по-късно се появиха и Ethereum, ZCash и други, придавайки друг поглед върху технологията – умните договори, privacy preserving протоколи и др., което много ме въодушеви и започнах да се занимавам по-сериозно с технологията като разработчик, а копането остана само хоби.

След като бях понатрупал опит в сферата – в края на 2016/началото на 2017-та година основах Hack– софтуерна компания с основен фокус върху Blockchain, където помагаме на клиенти в разработката и одит на умни договори, децентрализирани приложения както и публични и частни Blockchain мрежи и протоколи.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Blockchain?
Всичко в Blockchain сферата е много интересно. Всеки ден биват създавани и усъвършенствани различни протоколи и мрежи, добри практики и научни изследвания, също и новини за хакнати борси и източени средства от умни договори (от време на време), което прави работата постоянно учене. Лично за мен това е страхотен плюс, тъй като постоянно получавам нови и нови знания, а така никога не ми става скучно.

Кои са основните предизвикателства пред един Blockchain специалист според твоя опит?
На кратко Blockchain мрежите използват DTL технология (distributed ledger technology), чрез която записват и съхраняват всички транзакции в хронологичен ред. Можем единствено да добавяме нови транзакции – няма remove или edit. Като започваш да се занимаваш с разработка на децентрализирани приложения и умни договори е малко странно да пречупиш принципите, които знаеш от типичната софтуерна разработка.

Друг много интересен аспект в Blockchain сферата е, че технологията има много икономически аспекти, което пък от своя страна води нас – разработчиците, да се замисляме повече и за цената на дадена транзакция, оптимизации на кода и архитектурата, и най-вече кои данни да записваме в Blockchain мрежата и кои не.

Ще споделите ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
На предстоящата презентация ще запозная ИТ обществото с Zero knowledge proofs или така наречените доказателства с нулево знание.

  • Какво означава ZKP и къде може да ни послужи.
  • Как ZKP биват използвани при създаването на privacy preserving протоколи и криптовалути.
  • Как ZKP могат да бъдат използвани в Cloud computing.

Ще се радвам много, ако присъстващите бъдат по-активни и направим добра дискусия.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?
Blockchain технологията със сигурност ще присъства под една или друга форма в нашето дигитално бъдеще. Бих посъветвал всички, които сега започват да се занимават да не спират да учат и да се информират за новостите в сферата.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Георги Спасов: Блокчейн е постоянна иновация
Разговор с Красимир Райков за Blockchain

Share This