Петър Попов е в IT бранша от 18 години, като през последните 8 години се занимава с въвеждането и прилагането на Agile методологии в компании като Cisco, Skyscanner, OSI и други. Разработил е редица методи и инструменти за прилагането на Agile в големи програми. А на 6-ти февруари, на събитието „Техники за оценка на успешното прилагане на Agile методологиите“, той ще ни разкаже как да направим самооценка и как да измерим гъвкавостта на екипа си, какви са етапите на внедряване и възприемане на Agile методологиите и много други. Сега вижте какво вдъхновява Петър Попов в работата му и какви са плюсовете на Agile методологията:

Как започна да се занимаваш с IT Project Management?

Всъщност стана доста случайно. Бях още студент в четвърти курс, когато ме поканиха да превеждам на една бизнес среща. На края на срещата човекът от другата страна ме попита дали не искам да работя за него. И така на 21 години се озовах в Цюрих, ръководител на софтуерен проект, изпълняван в България. Беше меко казано странно изживяване, толкова изненадващо, че заминавайки през август, дори не бях предвидил дрехи за зимата… След това известно време се занимавах с чисто техническа дейност, докато през 2009 отново не ме потърсиха да поема дерайлиращ проект. В този момент Agile ме грабна със своята красива логика и човешки аспект.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Откриването и разрешаването на проблеми от всякакъв характер. Работата има както чисто инженерни аспекти като теория на масовото обслужване или комплексни системи, така и чисто психологически като когнитивни склонности или групова динамика. Тази дуалност ме привлича много силно, защото най-интересните проблеми обикновено се намират между привидно несвързани клонове на науката. Да измислиш начин да оптимизираш една система, без за момент да забравяш, че тя е съставена от живи хора със своите лоши дни, страхове, мечти, дрязги, професионализъм – не знам дали някога това ще престане да ме предизвиква интелектуално и емоционално.

Какви са плюсовете на Agile методологията?

И тук виждам дуализма, който споменах по-горе. Agile дава логически обосновани решения на цели класове проблеми, които традиционното управление на проекти пренебрегва или дори не разбира. Промените и несигурността са част от всеки креативен процес и Agile ги приема като основополагащ принцип. В допълнение, Agile слага фокуса върху хората – екипите, клиентите, потребителите. Създадена е от програмисти, които дълги години са търпели традиционно управляваните проекти, третиращи ги като взаимнозаменяеми работници на поточна лента от началото на XX век. Затова и в Манифеста фокусът е върху хората, сътрудничеството, комуникацията, работещият софтуер, а не върху процеса или технологиите.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал?

Преди години поех българската част от проект, пред чиято реалност бледнеят доста филми на ужасите. 16-седмични „спринтове“, милиони редове код с почти нулево покритие от тестове, дузини разклонения в изходния код, живеещи с месеци без интеграция, липсваща автоматизация на тестовете, временно наети QA, на другия край на света, работещи по остарели планове и документация… Но най-лошото беше, че този проект според ръководството беше „супер Agile” и даже се даваше за пример на цялата огромна организация!

Как го разрешихте?

Отне може би две години работа по всички фронтове – методология, процеси, инженерни практики, обучение, офис политика… Въведохме Scrum с двуседмични спринтове, критерии за завършеност, автоматизирани компонентни и функционални тестове, преглед на кода, непрекъсната интеграция, периодична синхронизация между екипите и редица други практики, позволяващи функциониращ Agile процес в един голям проект. С мениджърите максимално изолирахме екипа от останалата част от организацията, която все още вярваше в железния триъгълник. И когато нашите екипи започнаха да доставят работещ продукт на клиента на всеки две седмици, останалата част от програмата волю-неволю трябваше да върви с нас. Накрая методите и инструментите, които бяхме разработили, започнаха да се прилагат и в други програми.

Какво би посъветвал всички project management ентусиасти, които сега започват своя кариерен път?

Да се закълнат никога повече да не погледнат Gannt диаграма. Сега сериозно. Разработката на нов продукт следва съвършено различни правила от тези на производството. Единственото решение е да прегърнем идеята, че промяната и несигурността са част от играта и да възприемем методология, стъпила на тази основа. Да очакваме неочакваното и да сме готови за реакция. Както е казал генерал Айзенхауър, „Подготвяйки се за сражение, винаги откривам, че плановете стават безполезни, обаче планирането остава крайно необходимо.“

Стани част по потребителската група IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Автор: Стеляна Луизова
Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Най-популярното от света на изкуствения интелект #Week 1

Share This