Image: Rita Morais, Unsplash.com.

 

Имам 14 критерия, по които оценявам проектите, в които се включвам. Един от най-важните е възможността да общувам с умни и обогатяващи хора. Много съм щастлив, че в IT индустрията има изобилие от такива. Ще ви разкажа за 7 от тях:

  1. Той е развил компания с над 300 човека, която мачка конкуренцията в своята сфера в световен мащаб. Започва преди повече от 20 години с един компютър, на който се редуват да работят със съдружника му. Историята звучи романтично, но той е един от последните хора в индустрията, от когото ще чуеш захаросани приказки. „Тайната на успеха“, която проповядва, са онези неща, които всички знаем, но не са ни съвсем удобни – много здраво бачкане, устойчивост при бури и постоянство. Той е Петър Митев – CEO на Chaos Group.

2. Занимава се с развитие на екипи и обучения за меки умения. Случвало ми се е да се обръщам за съвет към него, когато имам ситуация в моя екип. Много е подъл! Обаждам му се да ми даде „акъл“, а вместо съвет, получавам още въпроси. И като тръгна да си отговарям, най-често нещата опират до там, че трябва да работя със себе си или да взимам трудни решения. Тези хора, които ме изхвърлят от центъра ми, ми дават най-много. Познавате го от страхотните проекти, които развива – Точка2, SoftSkillsPills.com и A Leader’s Tale. Блaгодаря ти, Хараламби Хараламбиев!

3. Предполагам и вие имате моменти, в които си казвате „Абе за какво е тази цялата въртележка? Защо да не зарежа всичко и да водя по-прост живот?“. И влизаш в едни размишления за стойностните неща VS прагматичната страна на живота. Христо Нейчев показва, че големите бизнес успехи не изключват дзен поглед към ежедневието. Бачкал е в гиганти като Шел и Хенкел. Създал е 6 стартъпа – последният продава на Amazon. Обучава и консултира екипи във Fortune 500. Освен това е учител по медитация. Последовател е на източните философии и ги въплъщава в бизнес начинанията си. Малко е дразнещо как има някакви хора, които „го могат всичкото“. Не ни остава друго, освен да се учим от тях.

4. Запознахме се на партито след първото издание на DEV.BG All in One. Тя е от тези хора, с които се чувстваш близък след 15-тата минута на разговора. Аз им викам звездички – защото светят и заразяват с енергията си. Не е от най-разпознаваемите имена в индустрията. А трябва да бъде! Има уникален микс от професионален опит – програмиране, управление на проекти, развитие на организационен и лидерски потенциал, научна работа. Вселена от знания и практически опит – ставаш по-умен само като стоиш в една стая с нея. Машина е. Ивана Ганчева е.

5. На събитие съм. Един Venture Capitalist разказва за двата основни типа успешни предприемачи. The street-smart guys са хората, които директно тръгват в битката и трошат бетонни стени с глава. От тях може да очакваш дързост, хитри ходове и смели решения, които печелят битки. Падат, стават, продължават и стигат до края. The book-smart guys са хората, които са попили много знания от книгите, обмислят нещата, имат визията и подреждат план как да стигнат до там. После труд, постоянство, последователност и си постигат целите. Лекторът каза: „Има много малко хора, които съчетават силните страни и на двата профила. Например, Васето е такъв.“ Васил Терзиев е окачил много златни значки на ревера си – Telerik, Telerik Academy, Eleven Ventures, над 40 (сигурно лъжа в бройката) лични инвестиции, CampusX… Но може би най-голямата е, че заедно със съдружниците му променят средата и хората около тях! (само в този списък има още 3-ма човека, които в даден момент са работили с него).

6. Да си го кажем направо – думата „коуч“ предизвиква пъстра палитра от реакции – от недоверчиво повдигане на вежди до откровени подигравки. И си има причина за това – многото самопровъзгласили се експерти, които искат да ни научат как да се справяме с живота, защото нямат идея какво да правят със своя. Нейната история е различна. Тя е надградила практическия си опит в IT индустрията с подготовка от сериозни институции – London School of Economics казва достатъчно. Минала е през собствените си лични битки и се е справила. И вярва, че разговорът за психичното здраве на хората трябва да се сложи на масата. Аз също. Не е лесно да се изправиш срещу цялата стигма около тази сфера, да заявиш силна позиция и да отдадеш работата си в тази посока. Затова се кефя на Велина Гетова.

7. Следите ли хаштаг #VeskoNoteOfTheDay в LinkedIn? Ако не, ето един практически съвет от тази статия – последвайте го. Ще получавате дневна доза мъдрост под формата на кратък пост. Повечето подобни инициативи бих подминал с лека насмешка като сбирщина от цитати, които всеки може да събере с 2 часа ровене в интернет. В този случай, обаче, знам че са практически съвети, тествани в реални условия. Веско Колев има тежка титла – VP Product Development в Progress. Но истинската причина, поради която си тежи на мястото, е рядката комбинация от солиден опит + способност да анализира себе си и различните ситуации + Growth Mindset (заигравка с една от любимите му книги).

Защо избрах точно тези 7 машини? (+ Oще двама отдолу). Защото тази година ще имам възможност да попия от техния начин на мислене. Благодаря на Митко Василев, че ги е поканил за лектори на DEV.BG All In One 2020 – безплатно, онлайн и в 2 дни. Може да видите темите им на https://2020.dev.bg/

 

 

Това няма да е истинска статия с цифра в заглавието, ако накрая няма бонус 🙂 Затова ви представям още двама човека, които не са толкова силно свързани с IT бранша, но има на какво да ни научат:

8. Чували ли сте за „Харвардските курсове“ в СУ и силната общност, която се заформя около тях? А за акцията за спасяването на Боян Петров? А за българския продукт, който Опра Уинфри вкарва в класацията си с топ 20 любими продукта? Тези на пръв поглед несъвместими неща, имат нещо общо – и това е Кирил Петков. Е как да не искаш да учиш от него?

9. И накрая, но не на последно място – д-р Александър Симидчиев. Надявам се да не ми се разсърди, че го отделям от IT индустрията, защото е много активен в посока Digital Health – от академичните среди до консултиране на Startups (например Kelvin Health). Ако разкажа за всички посоки, в които е активен, ще се получи отделна статия… Затова просто разгледайте LinkedIn профила му: https://www.linkedin.com/in/simidchiev/. Като разгледах секцията с образователните му квалификации, се сетих за думите на Теодосий „Смъртоносно опасно е да си прост“ и си помислих „Д-р Симидчиев ще живее вечно“.

Ами това е. Аз ще съм на DEV.BG All In One 2020, за да ги чуя (дори и да не бях от организаторите 😊). Ще има и онлайн нетуркинг. Ще се радвам да се срещнем там.

Автор: Светослав Димов

 

Share This