Какво са crypto collectables, как и къде можем да ги закупим? За тях и Ethereum ще говори Ясен Янков, бивш съосновател и CTO на най-голямата p2p lending платформа в биткойн екосистемата – BitLendingClub (Loanbase), а сега Software Development Manager в PaySafe на събитието Building non fungible assets with Ethereum – ERC-721. Преди това поговорихме с него за това какво го мотивира и какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain.

Как започна да се занимаваш с Ethereum?

С криптосвета съм свързан от доста години, започнах през далечната 2011 година, запознавайки се с Bitcoin. През 2012 година с мой познат от детството стартирахме Peer to peer платформа за кредитиране с биткойн, която бързо придоби популярност, и беше използвана от хора в над 70 държави. Тогава осъзнах, че криптовалутите и блокчейн технологията могат да променят за добро много аспекти от финансовата система. С Ethereum се занимавам сравнително от скоро, в последната година. Изключително съм заинтригуван от няколко евентуални модела за използването му – с кредитни продукти и портфейли, с токънизиране и нотаризация на всякакви предмети и асети. Започнах да изпробвам различни тестови имплементации, както и да изграждам елементарни smart contracts, като вече няколко месеца се занимавам по-активно.

Какво те мотивира в работата ти?

Аз съм човек балансиран между бизнес/продукт и технологии, въпреки че много по-голям опит имам като технически такъв. Поради това, голямата ми мотивация винаги е да работя върху продукти, които биха въздействали на голяма група от хора по света. В Loanbase, например, работихме със хора от всякакви народности, както от развиващи се (emerging), така и от развити пазари. Имам слабост към FinTech индустрията и работата по продукти от финансов характер също е голяма мотивация за мен.

Кое е най-голямото техническо предизвикателство, с което си се сблъсквал?

През годините съм имал различни такива и не мога да определя само едно. В Loanbase имахме доста предизвикателства – от интеграции на системи, които да дават SQL Engine на различни източници на данни, до разработване на кредит скоринги, използвайки различни кредит скоринг алгоритми. Изграждането на онлайн портфейла на Loanbase също беше голямо предизвикателство. В момента работя в PaySafe, където с моите екипи интегрираме алтернативни пеймънт процесори и правим унифицирано API, където също има много интересни проблеми и предизвикателства.

Как го разреши?

Както казах – не е едно. За изграждането на система за унифицирана обработка на данните ни използвахме Hadoop базирана система, разработвана от Facebook – Presto. За онлайн портфейлите сме ползвали всякакви технологии – от PHP/ReactJS до DynamoDB и AWS Lambda. Имплементирали сме също така и FIX protocol-a за финансови съобщения в една от компаниите, в които работих – определено много интересна имплементация с quickfix на Java.

Фен съм на простите и елегантни технически  решения – не обичам прекалено сложните и over-engineered такива.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Ethereum\Blockchain?

Бих ги посъветвал да намерят прост use case и да започнат да го разработват сега. Времената са страхотни за разработване на всякакви продукти, които могат да доведат до революция в глобалната финансова система. Както скоро прочетох в една статия – някога ще бъде заснет невероятен филм за времената, в които живеем и за всичко, което преживяваме в Crypto и Blockchain света!


Стани част от потребителската група Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Ethereum Blockchain: Компанията Recheck разработва електронни етикети на основата на революционна за България технология
Какво означава една система да е „reactive“?

Share This