Какво е 0x protocol и как да изградим stable token на база 0x в няколко бързи стъпки? За това ще говори Ясен Янков, бивш съосновател и CTO на най-голямата p2p lending платформа в биткойн екосистемата, а сега Software Development Manager в PaySafe на събитието Blockchain: Tokenizing the world with 0x protocol. Преди това поговорихме с него за това какво го мотивира и какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain.

Разкажи ни защо и как избра да се занимаваш с Blockchain?

Всъщност преди блокчейн да се отдели като интересна тема за света, реших да се занимавам с криптовалути и да изграждам продукти около екосистемата. Това се случи през 2012 година. С мой близък приятел от детството се свързахме и решихме да направим futures борса, а в последствие и кредитен пазар (marketplace) за биткойн. Беше доста интересен експеримент, чрез който осъзнахме, че криптовалутите могат да променят световната финансова система, но и предлагат безброй възможности чрез технологията, с която са разработени – distributed ledger.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Blockchain?

Може би факта, че все още има много какво да се желае от инфраструктурна гледна точка, както и от инструменти за разработка. Това е характерно за много нови екосистеми – VR/AR, IoT отчасти и Machine Learning. Изключително се интересувам от tokenization на активи (assets) от реалния свят и инфраструктурни проекти за cryptotokens. Това е може би най – интересното за мен. Интересно ми е да наблюдавам как една екосистема се развива и tooling & infrastructure играят основна роля в това.

Кой е най-предизвикателният Blockchain проект, по който си работил и как го разреши?

Може би най-предизвикателно беше изобщо да прокараме идеята за blockchain based и крипто продукти в Paysafe. Компанията е изключително отворена към нови технологии, но в същото време е сравнително консервативна и внимателна, когато става дума за финанси, тъй като имаме милиони потребители, над 15 години сме на световния пазар за дигитални портфейли и ценим изключително сигурността на нашите продукти. В този ред на мисли се наложи да минем през много перипетии, за да установим какви са регулативните рамки, в които да работим, както и какво можем да разработваме. Друг интересен продукт е и платформата за кредити, която разработихме преди да се присъединя към Paysafe.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  1. Какво представлява 0x и как хората могат да го използват;
  2. Как точно подобни продукти помагат за развитието на крипто токъните и екосистемата около blockchain;
    И последно, но не по важност,
  3. Ще покажа в кратко демо какво са Relayers и как могат да се разработват в 0x.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?

Да бъдат много търпеливи и да се опитват да допринасят към екосистемата, особено ако нямат точна идея за нов продукт / система, която да разработват. Все още има много какво да се развива и трябва всички ние, които се интересуваме от тази екосистема, да подпомагаме с софтуерни разработки и да се включваме в проектите, които вече съществуват, за да имаме стабилна основа над която да се надгражда.


Стани част от потребителската група Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: личен архив

Прочети още:
Алтернативи на Ethereum
Разговор с Теодор Савов и Александър Колев за Blockchain

Share This