Людмил Латинов работи като QA от 12 години. За тези години е тествал много и различни приложения – десктоп, уеб, API. Сега се занимава само с автоматизация, защото това му харесва и там е бъдещето. Автоматизирал е на C#, а сега автоматизира на Java. На събитието „API testing – what, why, how?“ на 20-ти март, той ще ни разкаже какво е API и какви са неговите ползи, как да тестваме API, ще ни представи и няколко инструмента, framework-ка и др. Сега Людмил ни разказва как е започнал работа като QA и какво го мотивира в работата му.

Как се насочи към работата като QA?

Бях млад и ентусиазиран студент. Бях преминал през една от така нашумелите студентски бригади в USA, която силно ме увери, че имам нужда да си намеря сериозна работа, а не да се занимавам с глупости. Това беше началото.

Обаче по това време ИТ отрасълът не беше така силно развит както е в момента, нямаше особено много фирми, нямаше и много отворени позиции. Нямаше академии, нямаше Facebook, нямаше LinkedIn, информацията, която достигаше до мен за кариерно развитие беше много по-оскъдна сравнено със сега.

По една случайност започнах да работя като QA. Истината е, че дори и не знаех какво представлява QA професията. Тест с много логически въпроси, после две интервюта и ме взеха на работа, така започна приключението.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Какво те мотивира в работата ти?

Разнообразието и трудностите. Работата в ИТ сферата ни предлага изключителна възможност за т.нар. учене през целия живот и от нас зависи да се възползваме от него. Човек може да ходи с усмивка и нетърпение на работа, а може да ходи и с лошо настроение. И двете са единствено и само въпрос на личен избор!

Кой е най-интересният бъг, който си открил?

Най-много се радвам когато не откривам бъгове, и не защото няма да се налага да ги логвам и ретествам, ами защото това е индикатор, че продуктът е на добро ниво. А в крайна сметка това е целта ни – качествен продукт, релийз и минаваме към следващото предизвикателство.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като QA през годините?

Много са! Когато човек се забавлява на работата си, всеки ден е интересен и вълнуващ. Това, което помня са хората, с които съм работил, как сме се забавлявали и хубавите моменти, които сме имали.

В крайна сметка това е най-важното – да се радваш на работата си и на живота.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Quality Assurance?

Четете, опитвайте и се развивайте! QA е изключително интересна дисциплина. Човек може да прекара 8 часа на работа, цъкайки Facebook, а може и да си оползотвори и инвестира времето в учене на интересни неща свързани с работата. Както казах по-горе – въпрос на личен избор.

Аз съм избрал да чета и да се развивам, но най-вече да експериментирам. За мен бъдещето на QA е в автоматизацията, ръчното тестване ще остане на доста заден план. По-сериозните фирми работят по Agile методологии, защото са ефективни, а Agile е немислим без автоматизация.

За това инвестирайте време да учите език за програмиране и да експериментирате с автоматизация и различни инструменти. И нещо много важно – не забравяйте да се забавлявате!

Стани част от потребителската група Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи
„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

Share This