Цветан Узунов е основател и собственик на Олимекс ООД, компания занимаваща се с електронен дизайн и производство на електронни изделия от 1991 г. След като завършва университе, основа своята фирма Олимекс и от тогава  до сега продължава да се занимавам с електроника, хардуер и софтуер. Завършил е Математическа Гимназия в Пловдив, след това е записал специалност Електроника в Технически Университет – филиал Пловдив. С него ще ви срещнем на събитието IoT решения базирани на хардуер с отворен код на 5-ти декември. Преди това, Цветан ни сподели кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с IoT?

Реално още преди термина IoT да бе измислен. В Олимекс винаги се стремим да работим с най-новите и напреднали технологии, често това става по предложения от нашите клиенти. Имаме платки с GSM отдалечена връзка още от далечната 2004. Тогава технологията за отдалечена свързаност с датчици и машини се наименоваше M2M (machine 2 machine). IoT като терминология се наложи малко по-късно около 2010-2011, когато се появиха достъпни Zigbee, Zwave, Bluetooth, LoRa, SigFox, WiFi модули и интернет вече бе достратъчно зрял. При нас винаги сме следели всички новости и сме правили продукти почти веднага с излизането им на пазара. Последният ни IoT проект е с NB-IoT и сме едни от първите които предлагаме развойни модули освен тези който се предлагат от самият производител Quectel.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с IoT?

За мен е много интересно да наблюдавам как тези технологии стават все по-достъпни и навлизат навсякъде около нас. Преди 10 години бе нормално една точка за достъп да струва 30-50-100 долара, сега в момента има такива между 1 и 5 долара т.е. цените са паднали многократно. Ще ми е интересно докъде ще стигне това след още 10 години.

Кои са основните предизвикателства пред един IoT специалист според твоя опит?

Основните предизвикателства са да следя и бъда постоянно в течение на всичко ново, което излиза. Живеем в много конкурентна среда. Интернет разнася новостите мълниеносно. В Азия има излишък от производствени мощности и всеки успешен проект се клонира незабавно. Преди няколко години Texas Instruments направиха WiFi модул, който лесно се закачаше към всякакви електронни устройства, но техните модули бяха със относително висока цена $10-30, веднага една малка китайска компания направи конкурентен продукт който бе десет пъти по-евтин, те постигнаха моментален успех, защото хората вече бяха запознати с технологията от TI, а тази цена направи модулите достъпни за студенти, аматьори и хора с нисък бюджет. Само след година поне 5 нови фирми изкопираха концепцията и предлагат подобни решения. За да успявате да оцелеете в тази среда, трябва постоянно да въвеждате новости.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Това, за което ще говоря в лекцията е практическият аспект на няколко IoT технологии. По принцип всяка технология има предимства и недостатъци. Когато четете спецификациите на производителите, няма да прочетете нищо за недостатъците и ограниченията, които технологията ви налага. Това разбирате по-късно, когато вече сте инвестирали достатъчно дълго време да я изследвате. Всяка технология е подходяща за някои приложения и не достатъчно подходяща за други. Ще споделя този наш практичен опит.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IoT?

Това е една много переспективна област за развитие с голямо бъдеще. Смело да инвестират време и трупат знания в тази насока.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Димитър Томов: Само комуникация с облака не е достатъчна за създаването на мрежа от устройства
Цветелин Маринов: В IoT има достатъчно фактори, които могат да попречат на едно устройство да заработи от първия път

Share This