Христомир Христов има повече от 13 години опит в разработката на софтуер в различни индустрии. В момента е софтуерен архитект в Cobuilder International където се занимава с разработването на технологичната инфраструктура на компанията и подсигуряването на “cloud-readiness. През последните няколко години се фокусира върху стратегическо имплементиране на Microsoft Azure. С него ще ви срещнем на събитието .NET Consumers Flow – Securing SPA, APIs & Testing It на 2-ри април. Преди това, Христомир ни сподели за най-интересния аспект от работата си и какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Как започна да се занимаваш с .NET

В университета, Ивайло Христов (основател на DEV.bg) водеше курс за .NET и там се запознах с първите версии. Хареса ми както курсът, така и структурираността на .NET като фреймуърк. След това съм писал и на други езици, но в крайна сметка силата на фреймуърка ме спечели.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с .NET?

Най-интересният аспект за мен е динамиката на технологиите. Технологичният стек се развива непрекъснато, постоянно се появяват  подобрения или цялостни технологии, с които можеш да постигнеш целите си по-елегантно и по-лесно. Процесът на оценка и комбиниране на технологични подходи също е вълнуващ.

Кои са основните предизвикателства пред един .NET специалист според твоя опит

Честотата на промените става все по-висока, което води до това, че. ние като софтуерни инженери непрекъснато трябва да адаптираме от една страна интензитета на учене и прилагане на технологиите и от друга да обновяваме и поддържаме версиите във вече създадения софтуер. Важно е обаче да се прави и обективна оценка кога да прегърнем идеята за някоя нова технология или архитектура и кога да изчакаме. Не винаги    hype-ът дефинира най-правилното приложение  на технологиите.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Как да направим аутентикация и ауторизация на Single Page Application с тип микро-сървисна архитектура за back-end, как да оценяваме и комбинираме грант типовете на OAuth 2.0, как и кога можем да използваме Azure Active Directory като услуга.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Следвайте скоростта, с която се развива фреймуърка. Технологиите и функционалностите излизат на пазара с причина и позволяват да ги комбинирате по начини, които ще дават предимство на софтуера, който създавате.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Костадин Капсъзов: Интересно време е да си .NET програмист
Невена Узунова: Всеки ден научаваш нещо ново

Share This