Какво значение имат екипната комуникация, екипните правила, конфликтите и грешките в изграждането на един успешен IT екип? Това ще разкажат Хараламби Хараламбиев и Петя Делева, експерти в човешките ресурси и изграждането на екипи на събитието Leading IТ Teams: Как да изградя ефективен IТ екип с 12 стола? на 17 януари. С тях си поговорихме за това какво биха посъветвали хората, които сега започват да се занимават с ръководене на екипи и как създават своята компания, Точка 2.

Как започнахте да се занимавате с управление на екипи?

Както естествено се случва, когато вършиш добре работата си, те събират с още хора, с които да постигнете повече. В един момент се озовахме с екип и започнахме да се учим в движение как и работата да е свършена, и хората да са доволни. В следващ момент вече помагахме на други екипи в разрешаването на техни казуси. И така стигнахме до това, което правим в Точка 2 – чрез игрите ни хората се сблъскват с проблемите си и експериментират с възможни решения.

Какво ви мотивира в работата ви?

Когато сме помогнали дори на един човек да си отговори на въпросите, които го вълнуват или да успее да си разреши истински казус. Когато виждаме как хората след наше обучение се осмеляват да пробват различни неща.

Кои са вашите Топ 3 правила за изграждане на успешен екип?

За изграждането на екип няма рецепта и е трудно да се посочат действия, които да се следват точно. Това прави темата много интересна, защото е предизвикателно да се намери решение за всевъзможните казуси, с които се сблъскваме. Опитът ни е показал към кои индикатори за успешен екип да насочим вниманието си: дали хората са изградили силни взаимоотношения помежду си, дали всеки успява да експериментира без да се притеснява, че може да сгреши, дали споровете водят до подобрения и не оставят лоши чувства. Затова е важно екипът да изгради среда, в която всички си имат доверие и е ясно как работят заедно. Когато тази среда е изградена, следват и резултатите.

Какво бихте посъветвали всички, които сега започват да се занимават с ръководене на екипи?

Добре е лидерът да не се разглежда отделно от екипа – той е част от него, тъй като лидерската роля е просто една от ролите в екипа. От друга страна, много е важно хората в екипа да не се разглеждат само като ресурси и да не се забравя, че преди всичко са хора. Когато лидерът тепърва започва да се занимава с ръководене на екипи, е хубаво да намери някого, с когото да обсъжда проблемите, с които се сблъсква.


Стани част от потребителската група IT Team Leads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Топ 3 правила за изграждане на успешен екип
Георги Данов: „Победите в екип са много сладки и се помнят много дълго време“

Share This