През последните 10 години, Филип Янков е заемал различни роли в технологичните екипи на различни по големина компании – от големи корпорации до малки стартъпи, чрез което натрупва опит в различни сфери. Автор е и на патент за оптимизация на запис на транзакционна информация във файлова система. Възпитаник е на Софийския университет, завършил „Изкуствен интелект“ със специализация в областта на Машинното самообучение. С него ще ви срещнем на събитието От ФМИ до Силициевата долина на 3-ти декември. Преди това, Филип ни сподели най-специалния си спомен от ФМИ.

Как стартира кариерния си път като софтуерен инженер?

Кариерата ми на софтуерен инженер започна може би лесно, но може би и трудно – зависи от гледната точка. По време на първата ми година във ФМИ успявах да реша всички задачи, които са ни дадени (не и без много усилия и учене), както и да разбирам и обяснявам добре теорията, която се изискваше от нас като студенти. Можех да реша дадени задачи, на дадения език, на който се обучавахме, но не виждах нито какво означава термина език, нито каква му е дълбочината, нито как тези решени задачи влизат в реална употреба. Задачите бяха с условия, звучащи много близко до реални, но имах прекалено малко знания, за да мога да видя цялостна картинка и как тези решения влизаха в употреба. Затова реших да седна здраво лятото след първи курс и да науча всичко, каквото може да бъде научено от интернет, за езика, на който пишехме, като започвам от нулата, за да бъда сигурен, че не съм изпуснал нещо от тази първа година. Имаше доста фактори, които ме караха да си мисля, че съм пропуснал доста неща. Оказа се, че след края на това лято и с тези си знания по този език успях да си намеря стаж, за да можа да започна да си изграждам голяма картина между реалния свят, какво правят опитните инженери, и какво правим ние студентите, какво учим, как то се вързва с този свят. След 6 месеца четене, задълбаване в дадена материя на стажа, както и направата на стажантски проект, си нямах пълна представа този проект как работи, въпреки че го бях написал сам от-до. Имах чувството, че всичко, което правех през тези 6 месеца се случва и работи на магия, без да мога да обяснявам как и защо (със задоволителни, за мен самия, твърдения).

Началото на кариерата ми беше лесно, може би, защото не бих се наел дори за стажант, имайки предвид какво знаех и това, че не можех да свърша никаква работа самостоятелно, колкото и дребна да е тя – просто защото тя е много по-различна от задачите, които бях решавал в първи курс. Тоест, взели са ме лесно на стаж/работа, а можеше да е много по-трудно (можеше да имат много повече изисквания и т.н.). От друга страна, това начало беше много трудно, защото всичко се случваше на магия – и разбирането на нещата, които правех, и самия стажантски проект.

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

Единственото нещо, което ме държеше адекватен, през първите ми няколко години работа беше това, че постоянно се опитвах да правя връзка, между това, което се учи в специалността ми, това което пише във учебниците по съответните предмети и това, което правех на работа. Преди да направя това за всяка една задача, която имах в работата си, самата задача изглеждаше като тотално изолирана от останалите задачи, от работата на екипа, от проекта и продукта, по който работехме. Благодарение на фундаменталните знания и чрез разходка по връзките между тези знания, успявах да разбера какво се иска от мен. Ако нямах съответните знания, защото съм имал и такива моменти, дори и лесните задачи бяха непосилни да бъдат направени за дни, а трябваха седмици четене и упоритост с метода на проба-грешка.

От един момент нататък, много от теоретичните и фундаментални знания, започнаха да ми помагат доста по време на работата ми. Започнах наистина да виждам, защо уча във ФМИ и как това ми помага да се справям със задачите си все по-добре, натрупвайки все повече от въпросните фундаментални знания – в това число са и математиките, и предметите, наричани ядро на компютърните науки. Очевидно ставаше за мен, че знанията от тези предмети, както 1) изграждат аналитичното ми мислене, тоест имах различни подходи, по които мога да мисля, разсъждавам и атакувам дадена задача, така и 2) създават набор от умения, с които да разпознавам в работата си, концепциите, които учим във ФМИ.

След един много по-далечен момент в кариерата ми (който бих нарекъл истинския “wow-момент”), осъзнах изведнъж много повече и за нещата, които съм учил, и за това как те са ми помагали през годините на работа. Разбира се, това се е случило изведнъж, но истината е, че просто в даден момент съм преминал през една граница от дадено количество различна свършена работа, която да накара мозъка ми да мисли по определни проблеми и да ги разрешава, впрягайки много от придобитите фундаментални умения. Времето и количеството работа са много зависими, или с други думи – ако правех 5-10 години само еднотипна работа, нямаше да се достигне до този момент.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Разбира се, това е първият ден, първият допир с ФМИ, с много силните колеги, които имах и начина, по който започна този ден. Този първи ден и това, с което се сблъсках, дефинираха развитието ми в тази сфера през следващите.

А кое е най-голямото постижение в кариерата ти?

Смятам за добро постижение това, че съм се справил да тръгна от нулата, да извървя пътя в кариерата си, без да променя много ценностите, които съм имал, преди да тръгна по този път.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти лекция?

Първо трябва да се научим да правим паралел с това, което се прави в сферата ни и от другите професионалисти като нас по света. Второ, ще обсъдим как да оползотворим времето в университета на максимум, защото 4 (или 6, и повече, години) години са много дълъг и достатъчен период от време, за да бъдат придобити много знания. И най-важното, как и кога да премахнем егото си, в някой моменти (не винаги), защото може да ни изиграе лоша шега.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство?

  1. В наши дни знанията в тази сфера са свободно достъпни през доста онлайн курсове, доста книги и материали на най-добрите университети по света (позовавайте се на световни и доказани класации) – бих се позовавал на тях винаги (като това правех и като студент). Смятам за очевидно, че трябва да боравим много добре и с материали на английски, и да четем, не само от български такива, а и от най-добрите по темата, на английски. Задължително!
  2. В наши дни, много трудно можем да отсеем кое е истина, кое лъжа, на кое да вярваме и кой да слушаме, заради информационният бум и огромното количество споделена информация. Трябва да си изградим стратегия и подход да разбираме на кои източници на знание в сферата да вярваме и на кои не, вместо просто да четем и да приемаме всичко за вярно. Това е много важно, защото четейки или слушайки някой, можем да провалим кариерата и живота си на специалисти в сферата. Някои източници и хора са доказали ефикастността си с времето, като с малко задълбаване и четене в интернет се разбират кои са те – тоест не трябва да четем всяка първа срещната книга, всеки форум, всяка фейсбук група, всеки коментар в нея и да слушаме всеки инженер какво ни казва, а да намерим онези, които много хора вече са послушали и са успели, и да слушаме, и да се учим от тях. Отново не трябва да се ограничаваме в рамките на България и само информацията на български.
  3. За да бъдат разбрани добре фундаменталните знания, както и изградени правилни умения, бих участвал в колкото се може повече екипни проекти, докато уча в университета. Работата в сферата е работа с хора, със специалисти софтуерни инженери и е важно да се научим да работим с такива хора, да имаме общ език, както технически (този който учим в университета), така и човешки, за да се разбираме добре. Колкото повече неща правим, и то различни по естество, докато учим във университета, толкова повече възможности ще имаме да видим общото между теоретичните и фундаментални знания и как те се прилагат на практика.
  4. Не на последно място, смятам, че първото работно място е много определящо за кариерата на даден специалист – затова, за да го избера правилно, бих се посъветвал с колкото се може повече хора, на които имам доверие, а не просто хора, които се изказват по вестниците, медиите, форумите.

 


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на FMI Club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Ивайло Христов: Бих посъветвал всеки да развива своите soft skills умения
Марта Дронева: Всяка трудност, която преодолея е радост за мен

Share This