Михаил Владов се занимава с програмиране вече 12 години. 7 от тях прекарва в Телерик, придобита от Progress. Днес се занимава основно с ръководенето на малък екип, а  професионалните му интереси са с фокус към продуктова стратегия. Преди събитието Какво е mocking в unit tests и как може да ми е полезно на мен?, на което ще бъде лектор, Михаил ни разказа как е започнал да се занимава с .NET и какво би посъветвал всички, които искат да се занимават с .NET.

Как започна да се занимаваш с .NET?

Всъщност работният ми опит с програмиране започна с друг език, който според мен компаниите за които работех използваха по един не приемлив за мен начин. В един момент реших, че искам промяна и вместо отново да сменя работата в търсене на фирма, която прави това, което според мен е правилно, реших да сменя езика за програмиране. За това започнах да чета книги и блогове за C#. В същия момент, във ФМИ започна курс за ASP.NET и започнах да ходя на лекциите въпреки, че не учех там. Лектор на една от лекциите беше Веско Колев (в момента Vice President в Progress), който ми направи изключително добро впечатление със знанията си и в разговора с него след края на лекцията разбрах за Телерик Академията, която набираше кандидати за .NET обучението си.

Така, паралелно, докато работех, започнах да посещавам и академията. Това беше през 2010 година и обучението продължи една година, като последната фаза от четири месеца изискваше присъствие по цял ден. Това бе причината да напусна работа и да се фокусирам в завършването на Академията. В този момент получих предложение за работа от Телерик, именно в екипа на Веско Колев, което веднага приех. Наложи се отново да съчетая работа и доказването в нея с ученето по цял ден в Академията. Както може да се досетите, в този период не съм спал много. Така започнах да се занимавам с .NET, с много учене и сериозен фокус върху работа. Това се превърна и в начина ми на мислене.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

За мен едно от по-големите предизвикателства е как да работиш с продукт или библиотека за която липсва или има недостатъчна документация и същевременно да предоставиш резултат в кратки срокове.

Как го разреши?

С много четене и събиране на информация докато се изгради достатъчно значим контекст за вземане на решение. В това число и reverse engineering когато няма друга алтернатива и лиценза на продукта го позволява.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Най-важното, което може да се научи от моята презентация, е как по-бързо, по-ефективно и по-ефикасно може да се пишат unit tests използвайки mocking framework. Което освен, че ни спестява време, повишава и качеството на продукта.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Започнете отзад напред с въпросите: Къде искате да стигнете? Какви умения, знания и начин на мислене ще са ви необходими когато вече сте там?

След това си направете план с конкретни стъпки като си отговорите на въпросите: Как да научите тези умения? Как да придобиете тези знания? Как да промените начина си на мислене ако се налага?

Дайте си краен срок за всяка стъпка. Без зададен краен срок се губи фокус.


Стани част от потребителската група .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Ивайло Кенов разказва за страстта към .NET и преподаването
Борислав Иванов: Съветът ми към всички, които сега започват да се занимават с .NET e четете и то много

Share This