dimitar_ivanovПреди около 3 години Димитър Иванов навлиза в сферата на IoT и умните домове, като  част от проекта Qivicon – smarthome платформата на Deutche Telekom  в Мусала Софт. Проектът  допринася директно и за open-source платформите openHAB и Eclipse SmartHome. Така се ражда идеята за създаването на екип, фокусиран изцяло върху open-source разработки, който Димитър ръководи.

Той ще бъде и лектор на събитието “Умен дом с отворен код чрез openHAB и Eclipse SmartHomе”. Акцентът ще бъде върху основни принципи на openHAB и Eclipse SmartHome платформите и ще бъде направено демо върху openHAB и Eclipse Smarthome с две устройства от персонална система за осветление Philips Hue и аудио система Sonos. Вижте какво разказва Димитър броени часове преди събитието:

Какво основно отличава openHAB и Eclipse SmartHome платформите от останалите умни решения за дома, които се предлагат на пазара?

Най-значителната им характеристика е, че са с отворен код и така се стимулира постоянното им разширяване и свободно използване. В момента допринасящите за openHAB разработчици са 330, поддържат се около 140 различни устройства и протоколи. А това е проект на около 7 години. При Eclipse SmarthHome имаме по-малък брой допринасящи (около 90 души), но все пак трябва да се има предвид, че Eclipse SmartHome е едно надграждане над openHAB и в него не става дума за фокус върху директната интеграция на нови устройства.

Друг отличителен елемент за платформите е тяхната гъвкавост – на практика можете да стартирате openHAB runtime на всякакви среди (Windows, MAC. Linux, че дори и на счупения си таблет). Гъвкавост виждаме и от гледна точка на поддържаните устройства – налице са интеграции на различни производители – от цветните крушки на Philips до колите на Tesla. Всички тези разработки са достатъчно опростени, но и достатъчно абстрактни, за да позволят свобода на разработчиците за нови и нови интеграции.

Възможно ли е да бъдат добавяни нови устройства без да се спира работата на платформата?

Да, идеологията на платформата е непрекъснато да бъдат интегрирани нови устройства. И това вече е факт за голяма част от популярните устройства в западна Европа и САЩ. Най-разпространените IoT протоколи HomeMatic, Z-Wave, Zigbee (в процес на усилена разработка) KNX и др. имат интеграция в оpenHAB и така лесно може да бъдат интегрирани всички устройства, които работят с тези протоколи. Говорим за десетки нови устройства.

От гледна точка на динамичното добавяне на устройства по време на работата на платформата – това става изключително лесно. За осигуряване на трайна връзка между openHAB и дадено „умно“ устройство се осъществява процес на сдвояване, който осигурява безпроблемната комуникация на по-късен етап. Динамично можем да инсталираме и допълнителни надстройки без да спираме работата на системата.

Има ли ограничение в броя на устройствата, които могат да бъдат свързани чрез openHAB?

Теоретично към платформата могат да бъдат добавяни неограничен брой устройства. Друг въпрос е, че системата таргетира умни домове, а не индустриални сгради, хотели и по-големи площи с множество устройства. Което значи, че практически броят на устройствата е в обозрими рамки. Интересен факт тук са безжичните протоколи. При тях може да се получат интерференции, ако имаме по-голяма концентрация от устройства. До момента сме срещали такива проблеми, но все пак 200 устройства, използващи един и същ протокол, и то на едно място, не са типична ситуация. Затова ще окуража всички ентусиасти, които биха искали да опитат openHAB, че няма да срещнат проблем с броя на устройствата в дома си.

Кое е най-голямото предизвикателство при дизайна на едно умно решения за дома?

Намирането на подходяща базова абстракция, така че в нея да паснат максимално много устройства. Ако такава абстракция е налице, изграждането на допълнителни слоеве над нея е много по-удобно. В случая, openHAB и Eclipse Smarthome са два много ярки примера за добре дефинирана абстракция, върху която се изгражда гъвкаво и скалируемо решение за потребителите.

Къде биват съхранявани данните и по какъв начин се гарантира сигурността им?

Предимството на openHAB е възможността му да работи изцяло в локалната мрежа на потребителите. По тази причина основателят на openHAB, Кай Кройцер, казва че при openHAB можем да говорим за Intranet of Things вместо за Internet of Things. При такова положение можем да събираме данните си само локално, като платформата предоставя удобни графични инструменти за анализ на получените данни.

От друга страна, можем да свържем openHAB с мрежата и да запазваме всички конфигурации и данни за дома си на свой личен частен облак – например DropBox. Ако говорим за агрегация на данни от множество потребители – openHAB и Eclipse SmartHome не целят това. Те са фокусирани върху своите потребители като отделни единици.

Стани част от потребителската група за Internet of Things. Абонирай се!

Прочети още:
„Internet of Things е прекрасна зона за иновация и експерименти“ – Леон Анави, Software engineer
Революционна мрежа за INTERNET OF THINGS приложения стартира пилотно в България

Автор: Десислава Танева
Визия: Личен архив

Share This