Йордан Йорданов e Project Manager в Аccedia, където започва работа като Софтуерен Консултант преди 4 години, от самото основаване на компанията. Зад гърба си има общо над 10 години опит в IT сферата, като значителна част е посветил на разработването на персонализирани софтуерни решения. Сам казва, че не минава и ден, в който да не научи някоя новост в софтуерния свят, а най-големият му учител са грешките, които често се оказват и съпроводник на най-добрите му идеи. Сега той разказва кои са специфичните качества, който трябва да притежава един project manager, за да е успешен, колко важно е изграждането на лидерски умения и наличието на менторски програми по пътя към оформянето на един професионалист.

Извървял си дългия път от системен администратор и програмист до project manager. Разкажи ни какво те мотивира да постигнеш това развитие?

Започнах да се занимавам с програмиране още по време на работата ми като системен администратор, воден от желанието ми да създавам. Това, което ме мотивира са крайните резултати – удовлетворението от това, че съм спомогнал за решаването на даден проблем при клиента, както и гласуваното доверие след всяка постигната цел. Още повече, предизвикателството да ръководя цялостния процес по реализиране на даден проект и възможността да приложа широк обхват от умения бяха страхотен мотив за стремежа ми да развивам и лидерските си качества.

Какви специфични качества е трябвало да придобиеш, за да си успешен в ръководенето на проекти?

Първо трябваше да придобия техническа компетенция на много високо ниво и поглед върху всеки един аспект при създаването на софтуерно решение. След което идват умението да комуникирам ефективно, както с клиентите, така и със служителите, и да управлявам времето си максимално добре. Не на последно място е способността да се поставиш на мястото на клиента, да вникнеш в същината на изискванията и целите му и чак след това да предложиш възможно най-ефективното решение.

До каква степен менторските програми и изграждането на лидерски умения са били ключови за успешното ти развитие и имаш ли възможността сега да предаваш своя опит на следващото поколение project manager-и в компанията?


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Лично за мен средата на работа изигра голяма роля за изграждането на лидерските ми умения, както и за цялостното ми професионално развитие. Като един от първите служители в Accedia, често работих рамо до рамо с основателите на компанията и заедно с тях посрещнах трудностите, с който се сблъсква тепърва стартиращият бизнес.  Многократно имах възможността да ръководя собствени инициативи – практика, която и до ден днешен съществува в компанията. Опитът ми потвърждава, че обмяната на опит и знания в процеса на работа дават най-големите резултати.

Както вече споменах, предаването на опит в компанията стои на дневен ред. Разбира се, в ролята си на Project Manager, постоянно се стремя да напътствам младите таланти и да съм насреща във всеки един момент. Често водя технически обучения и неформални дискусии, и организирам срещи с екипа, на които обсъждаме предизвикателства или притеснения, които имат. Също така, участвам активно в атестационния процес, който в Accediа се случва регулярно с цел обмен на навременна обратна връзка между служители и мениджмънт.

Един от големите проблеми в ръководенето на проекти е спазването на срокове. Какви са твоите tips & tricks за това?

Когато има оптимално планиране и обръщане внимание на всеки детайл, спазването на срокове не е чак такова предизвикателство. Факт е, че клиентът често изисква нещата да се изпълнят за „вчера“, но гъвкавите методологии на работа, регулярната комуникация и оптимизиране работата на екипа спрямо променящите се приоритети до сега не са ни подвели. Моята тактика е да подхождаме проактивно към проблема и да предложим различни възможности, които да постигнат крайната цел на клиента.

А кои са твоите неизменни правила за успешно изпълнен проект?

Желанието за работа. Има ли го него, останалото ще последва.

С какво се отличава управлението на проекти в компания, предлагаща IT услуги?

Може би най-вече с това, че се изисква голяма гъвкавост и прилагане на бизнес гледна точка. Предлагайки IT услуги, ние всъщност предлагаме експертизата си в различен контекст за всеки проект. За разлика от продуктова компания, при нас има по-голяма динамика и разнообразие на проекти. Те могат да са краткосрочни, дългосрочни, да се управляват дистанционно или на място и т.н. Клиентите, с които работим, също варират, както в техническите си познания, така и по видове индустрии. Това изисква от нас да се съобразим с техните процеси и предизвикателствата пред бизнеса им.

Какви са твоите съвети към тези, които се занимават с управление на IT проекти?

Бих ги посъветвал да бъдат отворени към предизвикателствата и да се стремят да извлекат поуки от всеки един проект. Много е важно непрестанно да се поставят от другата страна – тази на клиента, и същевременно да не забравят, че основата на успешния проект се крие в екипната работа и постоянната комуникация.  Затова е значително важно първо да успеят да предадат нататък ентусиазма и желанието си за работа. От личен опит знам, че трябва да се вслушваш в мнението на всеки един, независимо от позицията му – винаги има какво да научиш!

Визия: Личен архив

Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

 

Share This