Разговор с Христо Ганев – CTO в Проксиад България

 

Христо Ганев e CTO в Проксиад България. През годините е извървял пътя от стажант в парижкия офис на компанията до технически директор на българския филиал. Различните роли, през които е преминал и директната работа с клиенти са сред основните фактори, които му помагат при работата му с различните екипи на компанията. На събитието на 16 май той ще разкаже как се развиват и управляват кадри от IT services сектора. Сега той разказва какво го мотивира в работата му и кои са неговите Топ 3 правила за изграждане на успешен екип.

Как започна да се занимаваш с управление на екипи?

С една дума – постепенно. Клиентите са в различна степен готови за работа от дистанция, което понякога изисква неформално лидерство. При мен, както и при повечето колеги, които вървят по този път, всичко започна с желанието да поема нов клиент и проект от точка нула и да изградя екип. Впоследствие, влизането във формална лидерска позиция стана постепенно с разрастването на екипа.

Какво те мотивира в работата ти?

Винаги ме е мотивирала културата в моята организация – човешкият елемент в работните отношения и усещането, че съм личност. Последните години стремежът ми е да съхраним тази култура, като в същото време се справим с предизвикателствата на растежа.

Кои са твоите Топ 3 правила за изграждане на успешен екип?

– Стартирай със силни хора.

– Не прави компромис с качеството.

– Създай добри условия за работа и ги подобрявай постоянно.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като Team Lead през годините?

Имахме клиент, с когото работихме 3 години по вътрешно-банков проект. Имаше ограничения, свързани със сигурността и комуникирахме писмено в продължение на години – имейл и чат клиент. В последния ден на проекта, клиентът помоли да разменим контакти в скайп, за да направим видео разговор и да ни благодари. Беше едно от най-интересните изживявания в работата ми – да се видя с хора, с които 3 години съм комуникирал единствено в писмена форма.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с ръководене на екипи?

Бих ги посъветвал да проучат много добре позицията, към която се стремят и да се подготвят за предизвикателствата свързани с нея.

Стани част от потребителската група IT Team Leads. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This