Тодор Митев е главен софтуерен инженер в Progress, където се занимава с разработката на десктоп компоненти, решения за оптимизиране на процеси и чатботове. Започва да се занимава с програмиране от 16 годишен, а през 2012г. завършва успешно Информационни системи във ФМИ. С него ще ви срещнем на Пътят от университета към IT кариерата – какво ценно научих? на 19-ти февруари, но преди това ни сподели как е стартирал кариерния си път като софтуерен инженер.

Как стартира кариерния си път като софтуерен инженер?

Както повечето от колегите ми и хората от моето поколение и аз бях запален по компютрите от ранна възраст. Спомням си, че първият ми компютър имаше характеристики от сорта на 250MB HDD и 40Mhz CPU. Няма да забравя колко бях благодарен на родителите си тогава, че ми го купиха. След това ми стана интересно как се прави уеб и започнах да се развивам в тази посока. В гимназията изучавахме програмиране и заедно с мой приятел започнахме да правим уебсайтове по поръчка. Тогава изпитах удоволствието от това да изкарваш пари от хобито си. Логично после продължих обучението си във ФМИ и започнах първата си работа като програмист.

Каква роля има образованието ти във ФМИ в кариерата ти?

Времето в университета ти позволява да си зададеш и отговориш на много въпроси. Бих го разделил на две – през първи и втори курс имаш време да осъзнаеш къде се намираш и каква е средата, в която си попаднал, да видиш що е то конкуренция и защо тя е важна, да разбереш какво ти е интересно и с какво искаш да се занимаваш. През следващите две години можеш да започнеш да трупаш солидна основа за бъдещите си знания, да започнеш работа, да експериментираш с колеги по разни проекти.

Във ФМИ успях да се срещна с много интелигентни и интересни хора, имах и щастието да разбера с какво искам да се занимавам от тук нататък и как да започна професионалното си развитие.

Кой е най-специалният ти спомен от ФМИ?

Имам доста спомени, но май най-хубавият е като си взех изпита по „Статистика и емпирични методи“

Кое е било най-голямото предизвикателство в кариерата ти и как го преодоля?

Предизвикателствата в професията са нещото, което те стимулира и ти помага да израстваш – в професионален и в личностен план. Затова и всяко следващо е по-голямо и по-голямо и все по-интересно. Може да звучи клиширано, но е така.

Бих казал, че в началото предизвикателствата бяха от чисто технологичен аспект. С течение на времето обаче осъзнаваш, че ти пишеш софтуер, който решава даден проблем – не просто купчина фийчъри и фикснати бъгове. Трябва да започнеш да разбираш бизнес сегмента, в който работиш – какво искат клиентите, какви проблеми имат те и как да им помогнеш да стигнете заедно по-далеч, каква е конкуренцията в индустрията както и много други неща, които до този момент не са ти се стрували толкова важни.

За по-конкретни примери ще си говорим на предстоящата лекция от 19:30ч на 19-ти февруари от 19:30 в сградата на ФМИ.

А кое е най-голямото постижение в кариерата ти?

С колегите ми постоянно работим по интересни проблеми и постигаме заедно прекрасни резултати, така че не мога да степенувам.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти лекция?

По време на лекцията ще поговорим за умението да учим и защо то е толкова важно. Ще разкажа за нещата, които ми се е искало да съм знаел аз, докато съм бил в университета, но за които никой не ми е казал. Ще споделя моите съвети и препоръки за това как да започнем кариерния си път. На лекцията ще се радвам да обсъдим и кои са грешките, които допускаме през професионалното си израстване, защо те са важни и как да се учим от тях.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със софтуерно инженерство?

Бих ги посъветвал преди всичко да натрупат солиден фундамент от знания, който после да надграждат с технологични и бизнес умения. Да намерят начина и нещата, които ги мотивират, да не спират да учат, да бъдат дисциплинирани и целеустремени и не на последно място – да не забравят да изпитват удоволствие от работата, която вършат.


Регистрирай се за събитието


Стани част по потребителска група FMI club. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Йордан Маджунков: ИТ кариерата изисква много различни умения
Никола Петров: В университета се изграждат връзки с хора, които са неразривна част от кариерното развитие

Share This