Тимур Качаунов се среща с базите данни за пръв път в Упсала университет, където завършва докторантура в тази област. След завършването си работи дълги години от разстояние по оптимизатора на MySQL, и в последствие MariaDB. От 2014-та година пък работи по подобряването на query engine на NuoDB. С него ще ви срещнем на събитието C++ приключения в обработката на декларативен език на 27-ми ноември. Преди това му зададохме няколко въпроса. Ето как ни отговори той:

Как започна да се занимаваш със C++?

Първият ми проект на c++ беше мини библиотека за оптимизация с генетични алгоритми като част от курсова задача в университета. Така и никога не стигнах до курс по C++ – всичко, което съм научил е от практиката и от самообразование.

Какво те мотивира в работата ти?

Удоволствието от това да се сблъскаш с проблем, за който на пръв поглед нямаш даже идея за решение, и на края на проекта да имаш не само дизайн но и работещ код, който решава някаква задача.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Дизайн на голяма част на оптимизатор за бази данни. Подобна задача решават много малко хора в света, и има много малко написано

Как го разреши / разрешихте?

Трудно. 🙂 В крайна сметка най-важното е да се намерят добри съотборници, с които да може да се дискутират множеството възможни решения, и да се намери баланс между дизайн „на хартия“ и прототипизиране. Подобна задача има прекалено много под-проблеми и възможни подходи, за да може сам човек да се справи в разумно време.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Базите данни са една от най-интересните ИТ области.
Имплементирането на ядро на база данни е свързано с всичко, което някога сте учили в университета (или извън него), затова има място за много различни знания и умения.
Въпреки сложността си, това е област, в която човек може да навлезе за няколко месеца.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със C++?

Този език има прекалено много начини да изрази едно и също нещо. Концентрирайте се върху проблема, а не върху това, колко як код можете да пишете. C++ се обикновено се използва в големи проекти, затова простият и ясен код са много важни.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група C, C++. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Слави Боянов: В повечето случаи трудността идва от бизнеса, в който оперираш
Костадин Петков: С++ ми предоставя необходимия контрол и производителност

Share This