Теодора Тодорова работи в ИТ индустрията повече от 13 години.  Голяма част от опита си придобива в една от водещите аутсорсинг компании в България. В момента, тя е партньор, Agile Coach и трейнър в bTalks, както и сертифициран PMP и PMI-ACP. С нея ще ви срещнем на събитието Най-честите проблеми на Scrum срещите и как да се справим с тях на 6-ти февруари. Преди това, Теодора ни сподели за своите топ правила за успешно изпълнен проект и какво я вдъхновява в работата й.

Как започна да се занимаваш с ръководене на проекти?

След като понатрупах доста опит, като разработчик, трябваше да взема решение на къде искам да се развивам – да задълбочавам техническите си знания и умения и да мина в ролята на архитект или другата посока беше да развивам организационни и ръководни умения и да започна да ръководя проекти. Второто ми допадна повече.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Аз съм човек, на когото, ако не му се случи нещо интересно дълъг период от време, започва да се отегчава и дори депресира. Монотонността не ми влияе добре. В тази професия това няма как да се случи. Срещам се с много хора, изправена съм непрекъснато пред нови предизвикателства, и постоянно научавам нови неща. Мога да го правя до края на живота си.

Кои са твоите Топ 3 правила за успешно изпълнен проект?

  1. Винаги се опитвай да влезеш в обувките на клиента. Да разбереш, какви са действителните нужди е много по-важно от това да изградиш система, която отговаря на описаната спецификация. Какъв е смисълът да завършиш проекта в рамките на определения бюджет и време, ако клиентът има като резултат нещо, което няма да му върши работа. За да се случи обаче така е нужно усилие и разбиране от двете страни.
  2. Предоставянето на високо качество е много важно.
  3. Хората в проекта са най-важния елемент. Ако те имат мотивацията и желанието да направят един успешен проект, няма спънка или предизвикателство, което ще ги спре.

Кое най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквала?

Хм, труден въпрос, ако трябва да разкажа конкретна случка. Като цяло най-големите предизвикателства са, когато трябва да работя с екипа си върху недоуточнени изисквания от страна на клиента.

Как го разреши?

Колкото и банално да звучи – комуникация, за да се изгради споделено разбиране между страните.

Какво би посъветвала всички Project Management ентусиасти, които сега започват своя кариерен път?

Ако аз можех да върна времето назад и да променя нещо в моята кариера, като Project Manager може би ще е това, че бих тръгнала малко по-подготвена чисто откъм теория. Естествено и практиката е много важна, но с времето се убедих, че двете нещата вървят ръка за ръка, ако искаш наистина да си успешен.


Стани част по потребителска група на IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Вдъхновява ме да помагам на хората да оптимизират процесите си на работа и по-лесно да постигат целите си” –Велислав Иванов, Project Manager
„Agile ме грабна със своята красива логика и човешки аспект“ – Петър Попов, IT Project Manager

Share This