Теодора Еротеева е Automation QA Engineer. С Software Quality Assurance се занимава през последните 4 години. Има две магистърски степени и докторат по биотехнологии и молекулярна генетика. Събрала е значителен опит като лектор с преподаване в университет, водене на курсове и презентиране на различни международни конференции. С нея ще ви срещнем на събитието Risk-Based Тesting – Theory and Practice на 17-ти юни. Преди това, Теодора ни сподели кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквала и какво би посъветвала всички, които сега започват кариера в сферата на QA.

Как започна да се занимаваш с QA?
След като защитих докторската си дисертация имах нужда от промяна. Напуснах тогавашната си работа и потърсих услугите на кариерен консултант. Целта ми беше да намеря работа, която да бъде интересна, разнообразна и интелектуално стимулираща. Така стигнах до професията на QA. Сега съм много щастлива, че направих тази крачка, защото наистина обичам това, което правя.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с QA?
Непрекъснатото научаване на нови неща.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквала?
Automation framework с много бавни тестове, имплементиращи дълги и сложни тестови сценарии.

Как го разреши/разрешихте?
Дивелопмънт екипът отдели време да имплементира Rest API, което за много от тестовете намали времето за изпълнение наполовина.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Risk-based тестването е добър подход за проекти, в които разполагате с ограничено време, хора или бюджет. То ни дава механизъм за приоритизация на тестовете, така че най-важните дефекти да се намират възможно най-бързо. Разполагаме с точна информация за Test coverage, което позволява на мениджърите да вземат умни бизнес решения.

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на QA?
Съветът ми е да не спират да си поставят цели и да се развиват. В тази професия ежедневието е много динамично и непрекъснато се появяват нови тулове и технологии. Неизбежно възникват трудности, но ако отделяте време за научаване на нови неща, ще напреднете доста бързо.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Руси Димов: Технологиите зад внедряването на автоматизацията са разнообразни
Разговор с Невен Динев и Ивомир Асси за Quality Assurance

 

Share This