Стефан Дойчев е старши Android инженер в VMware EUC team, като разработва собствени и корпоративни Андроид приложения от 2011-та г. насам. Носител на много престижната награда ‘Best in Play Award’ от GDC 2018 за VR играта Sunwalker като част от екипа на Hack & Paint. лавен съорганизатор на събитията Hardcore Game Jam и Hack & Design Challenge. Също така участник в множество гейм-джамове у нас и в чужбина. Със Стефан ще ви срещнем на събитието Create your first VR Mobile Application на 24-ти октомври. Преди това му зададохме няколко въпроса. Прочетете какво ни отговори той.

Как започна да се занимаваш с Mobile Development?

Привет на всички колеги и ентусиасти, интересуващи се от Mobile Development. Моят път в тази сфера започна през 2011 г., като разбира се, от тогава технологията се разви изключително много. Днес продължава да е една много вълнуваща, динамична сфера. Освен, че е най-популярната операционна система днес, Android устройствата са навсякъде около нас и това предоставя изключителни възможности на разработчиците на мобилни приложения.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Mobile Development?

Определено най-интересният аспект от работата на един mobile developer е прилагането на технологичните възможности, които се развиват ежедневно, по начини, по които никой не се е сещал досега. И в същото време решавайки реални проблеми на реални хора. Примерите за това са много – от приложения за разпознаване на песни и музика, през приложения за забавление, използващи добавена реалност (AR), до нашумелите наскоро мобилни приложения за обработка на снимки и портрети.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Определено едно от най-големите ми технологични предизвикателства беше в периода, когато заедно с колеги в Hack & Paint успешно разработихме система за движение във VR свят, от която на потребителите не им става лошо и не изпитват така наречената „морска болест“. Това е явление, за съжаление, доста често срещано във VR приложенията и игрите, и се дължи на разликата във възприятията между мозъка и тялото на даден човек, докато той е във виртуална реалност. Мозъкът усеща движението, а тялото остава статично, и този конфликт създава неприятното усещане.
Също така, в момента съм част от мобилния екип на VMware в София и работата, с която ежедневно съм ангажиран, е много интересно предизвикателство за мен, тъй като мащабът на мобилните приложения, които разработваме, е доста сериозен и развитието на мобилен продукт в корпоративна среда е винаги мотивиращо начинание.

Как го разреши/разрешихте?

Разрешихме го с много опити и експериментална работа. Разбира се, и с много грешни стъпки, но в един момент усетихме есенцията на проблема и започнахме да сме много по-точни в предвижданията си. Всъщност, интересен факт е, че много от нещата, научени от усилената работа в продължение на няколко месеца, вече няколко години след нашите разработки, се появява на бял свят под формата на публикации и университетски трудове. Чувството да си иноватор и да полагаш основите в нова технологична сфера е страхотно и бих го пожелал на всеки 🙂 Може би и това е причината да получим много престижната Best in Play Award по време на Game Developers Conference 2018.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Разбира се, подготвил съм много интересна презентация и част от нещата, които ще се радвам да споделя, ще бъдат:

– можем да създадем своето първо VR мобилно приложение в рамките на само един час.
– най-добрите практики и научените уроци след прекарването на няколко месеца от нашата реалност във виртуалната реалност.
– създаването на VR мобилни приложения и игри може да бъде много забавен и интересен процес, които изисква много малко предварителни знания и подготовка.

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на Mobile Development?

Да експериментират, да опитват нови предизвикателства отново и отново и да не спират да учат. Предстоят да се случат много нови и интересни неща в сферата на Mobile Development-a и ще се радвам да ги посрещнем и преборим заедно!

Благодаря и успех!


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Mobile Development. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Радослав Досев: Mobile Development-ът е като фитнеса – няколко месеца без тренировки и си извън сезона
Данаил Алексиев: Бързото развитие на технологиите в сферата правят нещата интересни

 

Share This