Java е най-популярният език за програмиране. А знаете ли кой е вторият в света? Ами третият? Знаете ли на кои езици са написани backend-овете на първия и втория по посещаване в света уебсайтове – Google и YouTube?

С комбиниран 20% дял от пазара според TIOBE Index, C и C++ са едни от най-старите езици, които се използват и до днес. Тях можете да откриете в почти всички популярни операционни системи, в ядрата им, както и във всякакви устройства – от бордови компютри на коли до системи на НАСА.

Всичко това започва през 1972 година, когато Денис Ричи и Кен Томпсън създават С. Той се появява за първи път във Версия 2 на Unix. Скоро става популярен заради това, че е изключително лек и може да се използва на почти всякакви платформи. А защо се казва С? Причината е проста – езикът, който Денис Ричи създава заедно с Кен Томпсън през 1969 година за Bell се казва В. Двамата избират С само защото е следващата буква.

С++ от своя страна е създаден от Бярне Строуструп през 1979 г. Първоначално той го нарича “С с класове”, а идеята за езика му хрумва когато започва работа в Bell. По време на докторантурата си е ползвал Simula, който намира за удобен при разработване на софтуер, но бавен в практическо отношение и решава, че може да съчетае скоростта на С и удобството на Simula в едно.

Факта, че вече над 35 години тези езици имат нестихваща популярност и продължават да се употребяват масово е и причината да създадем новата ни потребителска група – С, С++. На ежемесечните срещи ще можете да се запознаете с тенденциите в тези два езика, да почерпите опит от опитни професионалисти и да дискутирате всички новости. Какво чакате? Абонирайте се тук за да получавате ежемесечни известия за събитията от потребителската група!


Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Прочети още:
При C++ има доста догма – разговор с Виктор Кирилов
JavaScript: Ненужните части

Share This