ИТ индустрията безсъмнено е една от най-бързо развиващите се в България, която предлага много възможности за развитие, добри условия на работа и невероятно заплащане. Но как да започнем успешно кариерата си в ИТ? Една от възможностите пред младите таланти е стажът.

Какво да очакваме от ИТ стаж?

За разлика от други сфери, ИТ стажовете се организират с една единствена цел – стажът да прерасте в постоянна работа. Компаниите инвестират време и пари в студентите, за да могат да открият онези, които учат и напредват бързо. Затова и стажът е своеобразно няколко месечно интервю за работа, в което трябва да покажете не само натрупаните от университета знания, а най-вече мотивация да се развивате като специалист. Това качество може да бъде разпознато най-добре в ежедневната работна среда, а не в едночасов разговор с кандидат за работа.
Ако не желаете да започвате постоянна работа, вие може да използвате стажовете като възможност да направите първите крачки в професионалната си кариера и да добавите практически опит в автобиографията си. Стажът е също добра алтернатива в случай, че не се чувствате достатъчно подготвени да започнете постоянна работа и искате да натрупате малко самочувствие и практичен опит преди това.

ИТ стажовете са основно два вида – за програмисти и за специалисти по софтуерно тестване. Задачите на стажантите в ИТ сферата не отстъпват по сложност на тези на един служител на постоянен трудов договор, но за сметка на това има назначен ментор, който да напътства стажантите. Студентите не носят кафе и не правят ксерокс копия, а биват активно въвлечени в ежедневието на компаниите. Затова и много студентите вместо стаж, започват директно работа на постоянен трудов договор. Стажът е подходящ най-вече за онези от вас, които искат да натрупат опит и самочувствие. Летвата, за да ви вземат на стаж е доста по-ниска от тази за постоянна работа, както и очакванията към стажанта. Работодателите са по-търпеливи, отделят ви повече внимание, а шансовете да бъдете назначени в края на стажа са доста големи и зависят само от това какво сте научили по време на стажа.

Интервю за ИТ стаж

В никакъв случай, обаче не бива да подценявате интервюто при кандидатстване за стаж, тъй като работодателите ще търсят у вас същите базови познания, както у всеки друг кандидат. Освен да проверят техническите ви познания, работодателите ще търсят у вас определени личностни качества. Опитайте се да добиете представа за ценностите на компанията, в чийто офис отивате на интервю и как вашата личност би паснала в екипа им. Не се притеснявайте, ако не знаете всичко – покажете увереност и мотивация да се учите активно – това е качеството, което най-много се цени в ИТ стажантите. Реално един ИТ специалист е добър, ако може да се адаптира към новостите, постоянно да усвоява новите технологии и да придобива нови умения.

Има ли заплати при ИТ стажовете?

Повечето ИТ стажове са заплатени, което ви дава възможност да се издържате, дори и ако се налага да карате стажа в град различен от този, в който живеете или учите. Съществуват и неплатени стажове, които ви дават възможност да натрупате практически опит, но е необходимо сами да се издържате. Като цяло избягвайте високите очаквания към компаниите по отношение на заплащане на този етап и гледайте на стажа като на ценна инвестиция, която работодателите правят в обучението и старта на успешната ви кариера.

Къде да търсим стаж?

Може да си намерите стаж като проверявате редовно уебсайтовете за кариерно развитие като jobtiger.bg. Следете също и за специализирани събития за стажантски програми в университета си, както и оферти, предоставяни от университетския център за кариерно развитие. Дори и да не сте студент в конкретния университет, кариерният център ще ви предостави полезна информация. По-долу може да намерите уеб страниците на три от основните университетски кариерни центрове в София:
– ФМИ – http://career.fmi.uni-sofia.bg/
– ТУ – http://career.tu-sofia.bg/
– НБУ – http://www.nbu.bg/career

Не се притеснявайте ако не сте студент примерно във ФМИ и видите добра стажантска позиция в сайта на кариерния център на ФМИ. Използвайте информацията от кариерните центрове и кандидатствайте на желаните от вас позиции.

Много неправителствени организации имат стажантски програми и предлагат неплатени стажове. Например може да погледнете сайта на Dev.bg.

Също доста големи компании имат традицията да организират стажантски програми, а информация за тях може да намерите на сайтовете им. Ако имате предпочитания към конкретна компания, може да я разгледате сайта им и да им позвъните и попитате за възможности за стаж. Това ще направи добро впечатление на специалистите по подбор дори и да не организират към момента подобна стажантска програма. Стажът в мечтаната ви компания е прекрасен шанс да се уверите дали това е правилното място и екип за вас.
Бъдете активни и в социалните мрежи като LinkedIn, защото те са инструмент за подбор в много компании. Опишете детайлно в профила си проектите, по които сте работили и уменията, които сте развили, за да можете да бъдете откриваеми в социалната мрежа по ключови думи.

Много компания в желанието си да привлекат млади таланти прибягват и до алтернативни инициативи за подбор, сред които са организирането на събития като олимпиади, дни на отворените врати и много други. Те ви дават добра възможност да влезете в полезрението на желания работодател. Има над 10 кариерни събития в София на година, насочени към стажанти. Извън София събитията са доста по–малко и са основно концентрирани около университетите с ИТ специалности.

Още ли се колебаете дали да отидете на стаж това лято? Ще се радваме, ако споделите вашия опит с ИТ стажантките програми.

Share This