Сузан Хаджиева, Software Engineering Intern @ Paysafe

– Защо избра да кандидатстваш за стажантската програма на Paysafe?
Paysafe е една от най-големите компании в София. Това за мен означаваше, че мога да видя на практика как протичат процесите на работа в една голяма организация и как всъщност компанията прилага гъвкавите методологии в своя процес на работа. Програмата, която предлагаха също предполагаше запознаване с процесите и в допълнение бяха заложени разглеждането на и запознаването с нови и интересни за мен технологии.

– Как протече стажът ти в Paysafe в условията на COVID-19? С какво се занимаваше?
Заради кризата с COVID-19 се наложи стажантската програма да не бъде проведена на място в офиса. Paysafe като организация и менторите, които бяха отговорни за нас, вложиха големи усилия, за да може стажът да протече възможно най-гладко дори от разстояние. В този ред на мисли, на всеки един от нас (стажантите) беше осигурен служебен лаптоп и провеждахме онлайн трейнинги с цел запознаване с правилата на работа и културата на Paysafe. Относно самата стажантска програма, първия месец беше предимно обучение (теоретично и практично). Два пъти седмично се провеждаха лекции и също така имахме поне по едно домашно седмично. Всичко това ни помогна да практикуваме и разбираме по-добре новите концепции, технологии и знания, които надграждахме с идването на новата седмица. Със започването на втория месец, започна и работата по груповия ни проект, който е следващата стъпка от програмата. Работата по проекта все още продължава, като за момента мога да кажа, че той е по-практично насочен и ни учи как да работим като екип.

– Какво научи за времето, прекарано в Paysafe?

Едно от важните неща, което доразвих, е работата в екип и умението да изслушвам и уважавам мнението на колегите си. Запознах се нови технологии и езици за програмиране. Добри примери за това са Spring Boot и Angular, като все още се намирам в началото на пътя, но продължавам да ги изследвам в дълбочина и да ги практикувам. Подобрих работата с git, приложих на практика разбирането си на основни ООП принципи и научих нови начини за подобряване качеството на своята работа. Един важен урок за мен беше, че научих как да предизвиквам себе си.

Христо Димитров, Senior Software Engineer @ Paysafe, ментор на стажантите

– Как започна кариерата ти във Paysafe?
Кариерата ми в Paysafe започна преди цели 7 години. В тези далечни времена фирмата се казваше Moneybookers, а аз скоро щях да завърша Техническия университет в София. Започнах в Paysafe като един от 8-те стажанта от програмата и с времето изградих много силни връзки и приятелства с голяма част от колегите. Едно от предимствата на Paysafe е, че технологиите и бизнесът са много динамични и необятни. Дори след 7 години намирам с какво да надграждам знанията си и откривам нови посоки за развитие.

– Какви са най-ценните уроци, които научи по време на програмата?
Стажантската програма беше първият ми сблъсък с работна среда, както и за голяма част от колегите ми. Техническите уроци бяха много важни и добре поднесени, но много по-значими за мен бяха чисто социалните отношения – работата в екип, придобиването на комуникационни и презентационни умения, multitasking, работните процеси и др. Тези основи са изключително важни за изграждането на успешни професионалисти, които могат да работят във всякакви условия и екипи и да бъдат адаптивни към постоянно променящия се бизнес. Макар че форматът на програмата се промени през годините, фундаменталните уроци, които се опитваме да предадем на стажантите, си остават същите.

– Кое те вдъхнови да станеш ментор на стажанти днес?
Винаги съм бил малко или много свързан със стажантските ни програми. Аз самият съм преминал през една от тях и искрено вярвам, че стажантската програма изгражда едни от най-ценните, подготвени и лоялни кадри. Голяма част от senior/principal колегите ни днес са преминали през нея и са гръбнакът на ITD организацията ни. Включих се в програмата, за да мога да предам това мислене и мотивация на новите ни колеги и да се опитам да ги вдъхновя да постигнат целите си. Това е голямо предизвикателство, но пък е наистина удовлетворяващо, когато видиш как млади хора с малко опит, развиват потенциала си и израстват буквално пред очите ти за няколко месеца.

Деян Данаилов, Engineering Manager @ Paysafe и ръководител на стажантите

– Какво е предимството на стажантската програма на Paysafe ?
С две думи – индивидуалното отношение. В програмата на Paysafe обръщаме специално внимание на всеки един от стажантите. Те не просто влизат в компанията и започват работа по някоя задача, а минават през шестмесечен обучителен период, в който ги подготвяме за всичко, което може да им се случи в реалната работа на Paysafe. Грижим се да получат знание, както по технически теми, така и по теми свързани с личностното и професионалното им развитие.
– За кого е препоръчителна и какви са най-ценните умения, които учасниците придобиват?
Програмата е подходяща за всеки с интерес в програмирането и с желание да се развие в тази сфера. Имаме очакване, че кандидатите вече са започнали пътешествието си и се занимават с програмиране под една или друга форма. Решават задачи, харесали са някой език и са започнали да експериментират с него или просто са любопитни.
Програмата е интензивна и изисква голяма инвестиция, както на време, така и на желание. Иска ми се да кажа, че всяко умение, на което учим стажантите е ценно, но ако трябва да посоча поне три, те биха били: отговорност, дисциплина и постоянство.
„Инвестирате в собственото си бъдеще!“, както обичам да казвам на стажантите ни.
– Кое беше най-голямото предизвикателство в управлението на програмата от разстояние по време на COVID-19 ?
Това, което беше най-предизвикателно, е постигането на английския израз „building rapport“. Най-близкият превод на български би бил „разбирателство“. То се изгражда трудно с хора, които никога не си виждал на живо. Още по-трудно можеш да накараш тези хора да ти се доверят, че дистанционно можем да ги научим на всичко, което сме обещали. Опасявахме се да не се превърнем за стажантите в просто лица на екрана. Изискват се изключително много усилия, дневни синхронизации и чести разговори, за да сме сигурни, че очакванията на Paysafe и тези на стажантите са едни и същи, но два месеца след старта на стажантската ни програма с радост мога да заявя, че изградихме необходимата връзка и заедно преодоляхме много препятствия, за да се превърнем в сплотен екип.

Екипът на Paysafe планира нова стажантска програма, която ще стартира през септември и ще е фокусирана върху мобилната разработка на приложенията ни за дигитални портфейли. За повече детайли следете тук:

https://careers.paysafe.com/softwareengineerinternship/

Share This