Слави Боянов се занимава професионално със C++ от почти 8 години. Активно се интересува от функционално програмиране. Води курса по ,,Програмиране с Еликсир“ във ФМИ, където често говори за Actor model-a. Обича да пробва постоянно нови езици. Със Слави ще ви срещнем на събитието Managing concurrency with actors (C✚✚ Actor Framework) на 30-ти януари. Преди това, той ни сподели за своя професионален опит и за предизвикателствата, с които се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш със C++?

Първо започнах да програмирам в 8-ми клас, когато започнах да уча в СМГ, но истинската ми любов към програмирането се зароди в 9-ти клас, благодарение на тогавашния ми учител по информатика (Г-н Василев). Още си спомням как прекарвах цели нощи в програмиране, борейки се с някоя задача или просто, за да пробвам поредното ново нещо, което съм научил. Това беше моя романтичен период в програмирането.

Кой е най-интересният аспект от работата ти със C++?

Според мен най-интересният аспект от работата с език като С++ е намирането на баланса между случаите, когато трябва да слезеш на ниско ниво и да оптимизираш нещо и когато е достатъчно да използваш абстракция от високо ниво.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Когато бях на 12, помагах на дядо ми да разглобим и сглобим един автомобил. Беше наистина предизвикателно. Ако питате за работата ми, аз смятам, че при програмирането рядко най-големите „проблеми“ са технологични. В повечето случаи трудността идва от бизнеса, в който оперираш.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Не съм сигурен, че някой може да научи нещо от 45 минутна презентация. Бих казал, че темата по-скоро може да събуди интерес. Трите неща биха били:

  1. Как Actor model-ът ни позволява да се справим с типични проблеми в конкурентна среда.
  2. Как Актьорите не позволяват да пишем код, който е толерантен към грешки.
  3. Как модерният С++ ни помага да направим една абстракция по-ефективна и по-лесна за използване

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават със C++?

С++ се развива доста добре. За жалост хората често започват ученето на езика от източници, представящи го в лицето му от преди 15 години, което води до представата, че С++ е архаичен и дори неизползваем. Имайки това предвид бих посъветвал хората внимателно да подбират какво четат.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група C, C++ . Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
При C++ има доста догма – разговор с Виктор Кирилов
Кога и как да интегрираме автоматизация с Postman

 

Share This