Силвана Байрева става Scrum Master преди две години, а днес е Certified Scrum Master в Paysafe Group. За нея Scrum не е поредица от правила, които трябва да следват стриктно, а рамка която да служи на нуждите на екипа и вярва, че в правилните ръце, тази методология носи много предимства при осъществяването на проекти.  Преди събитието на 4 декември “Що е то ефективен scrum екип?” я попитахме за това как тръгна по този път и какво я вдъхновява. 

 

 Как започна да се занимаваш с IT Project Management? 

Не стана преднамерено. Както често се случва в живота, попаднах на точното място в точното време и срещнах хора, които повярваха, че мога да помогна в подобряването на процеса на работа. 

Какво те вдъхновява в работата ти? 

Хората най-вече. Начина на мислене на различните индивиди и това как може да се използва всяка гледна точка, за изграждането на качествени процеси на работа. 

Какви са плюсовете на Scrum методологията? 

Плюсовете са описани още в самите scrum values. Scrum e рамка, която трябва да служи, а не да пречи. Ясно се акцентира върху индивидуалността на хората и как тази рамка може да бъде приложена, така че да бъде полезна, а не обратното. Личностите и взаимодействието са по-важни от процесите и инструментите. 

Кое най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквала? 

Не бих могла да дам някакъв съкрушителен пример, защото предизвикателствата се случват всеки ден под една или друга форма. Няма рецепта, нито списък с това ,какво трябва да направиш в дадена ситуация, просто съвсем естествено анализираш и след това предприемаш действия. 

Какво би посъветвала всички project management ентусиасти, които сега започват своя кариерен път? 

Бих ги посъветвала, ако наистина искат да се занимават с това, да не спират да търсят информация, да се интересуват, защото сферата се променя изключително динамично и понякога това, което до вчера е било полезно, днес вече пречи. 


Стани част по потребителската група IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия:
 Личен архив

Прочети още:
„Вдъхновява ме да помагам на хората да оптимизират процесите си на работа и по-лесно да постигат целите си” – Велислав Иванов, Project Manager
„Agile ме грабна със своята красива логика и човешки аспект“ – Петър Попов, IT Project Manager

 

Share This