Анита Бранкова се занимава с управление на проекти от близо 10 години. Учила и работила в България и Полша за компании като CSC, HP и в швейцарската банка Credit Suisse, като ръководител на проекти. В момента работи за българската Телелинк, бизнес направление Системна интеграция като ръководител на отдела по управление на проекти. На 6-ти март, на събитието „Комуникацията: 90% от успеха в управлението на проекти“, ще ни разкаже как успешното презентиране пред заинтересованите страни, успешното водене на срещи вътре в екипа и извън него е ключово за постигане на добри резултати в работата на един добър ръководител на проекти.

Как започна да се занимаваш с Project Management?

Имах възможност да участвам в един от големите проекти във фирмата, в която стартирах. Изпратиха ме на страхотно обучение по управление на проекти и там разбрах, че тази работа ще ми даде динамиката, от която имам нужда, възможността да уча постоянно и минимален шанс да пребивавам в зоната на комфорта. Не съм от хората, които непременно гонят престиж, но ми е много важно да усещам, че се движа, че се уча, че ставам по-добър професионалист. Работата по проекти дава тази възможност и аз я взех. Донякъде беше случайност, в която всъщност не вярвам и повече решение, което се опитвам да следвам.

Какво те вдъхновява в работата ти?

Не бих ползвала тази дума, за този тип работа, но аз се мотивирам от успеха. Неуспехите временно ме децентрализират, но после се връщам с още по-голямо желание за работа. А и моето разбиране за успех не е грандоманско, по-скоро е да действам според собствените си очаквания и да надхвърлям тези отправени към мен.

Кой е най-ценният урок, на който те научи работата ти?

Честно да си призная не обичам да си правя равносметки и да лепя етикети „най-„, „по-“ и т.н. Това може и да е грешка. Всяко нещо, което се случва е пътен знак, може би понякога твърде много премислям неща, над които няма какво толкова да се мисли. Опитвам се да следвам пътните знаци без да бързам и без да е на всяка цена.

А и нещата са динамични, всеки ден откривам нещо ново и това ми дава нова насока на мислене, действие. Най-важното е човек да бъде адаптивен и да забрави за егото си ако иска да си върши работата добре.

Кое е най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквала?

Винаги за мен са хората. Такава палитра от характери, ситуации и среда. Всичко друго се учи лесно, но работата с хора граничи с изкуство, затова и реших да уча реторика.

Как се справяш с това?

Всеки ден се справяш. Няма формула, а работа. Опитвам се просто да не оставям решенията на случайността, от друга страна с времето по-внимателно преценявам колко усилия и къде да вложа. Опитвам се да работя умно.

Какво би посъветвала всички, които сега започват да се занимават с управление на проекти?

Съвети не умея да давам, всеки има индивидуален личен и професионален път, но със сигурност трябва да се работи много, последователно и постоянно, както във всяка професия.

До колко е важна невербалната комуникация?

Колкото да напишеш грамотен и ясен имейл например, а в някои ситуации ще е най-важното налично оръжие при бизнес срещи, преговори, презентации. Разбира се не е панацея, но замислете се, например, че еволюционно човекът е проговорил много след като е започнал съществуването си. Преди човекът да започне да ползва речта е оцелявал и общувал само по невербален път. Цялото невербално наследство се пази дълбоко в нас, доколко го осъзнаваме е друга тема. Според изчисления, мъжът използва между 2000-5000 думи на ден, жената между 10 000-20 000, но само около 500-800 носят смисъл, докато междувременно с лице може да възпроизведем 250 хиляди изражения.

Кои са основните принципи, които трябва да спазваме при общуването с клиенти и заинтересовани лица?

За мен формулата е една: Коректност, точност и яснота. Що се отнася до невербалната комуникация ще разкажа повече на 6-ти март.

Стани част от потребителската група IT Project Management. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Agile ме грабна със своята красива логика и човешки аспект“ – Петър Попов, IT Project Manager
Предизвикателствата при работа в дистрибутирани екипи

Share This