Севгин Мустафов е съосновател и изпълнителен директор на GlobalizeIT, софтуерна компания, подпомагаща стартъпи, малки и средни бизнеси с техническа разработка и консултации. Ръководител е и на маркетинг екипа на Global Academy Place, бизнес академия за форекс и криптовалутна търговия. Опитът му се простира в различни индустрии, като отправна точка при него е програмирането. По-късно има допир и с маркетинг, а в последствие с продажби и натрупва солидни знания и опит. Със Севгин ще ви срещнем на събитието The era of a programmable economy на 17-ти октомври. Преди това той ни сподели как е започнал да се занимава именно с Blockchain и пред какви предизвикателства се е изправял до сега.

Как започна да се занимаваш с Blockchain?
Научих за технологията преди близо 3 години от колега в работата (времената ми в САП Лабс), но тогава не ми грабна толкова интереса понеже разговорът, който проведохме се въртеше около крипто, Bitcoin и копаене на критповалути. След това, малко преди да напусна САП, бях започнал курсове в академия за трейдинг, където лекторът ни обясняваше за търговия на Форекс пазара и след лекциите ни даваше и допълнителни знания и ни разказваше за критповалутната търговия и ICO-тата, които следи. След една от лекциите се заговорихме за програмиране и от там стана въпрос за технологията, която се използва от криптовалутите – Блокчейн и какво е неговото приложение всъщност.

Тук вече любопитството в мен надделя и се поинтересувах повече, започнах да чета за тази технология и да навлизам в дълбочина, и в разработването на смарт контракти. Започнахме да работим заедно с още колеги върху собствени проекти и не след дълго започнаха да ни тръсят за клиентски такива. Малко по-късно бях поканен и да участвам в разработката на първото обучение в България за Blockchain разработчици. Работейки като Freelance разработчици върху собствени и клентски проекти започнахме да растем и  съвсем по естествен начин основахме компанията GlobalizeIT, където разработваме Блокчейн и Уеб приложения. Та, останалото е история…

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Blockchain?
Blockchain сама по себе си е доста интересна и динамична технология. Непрестанно се развива, излизат нови технологии и инструменти за разработка. Освен интензивното развитие, друг интересен за мен аспек е че тук трябва да внимаваш и да мислиш с няколко идеи напред. Какво имам предвид? Ние като разработчиците, трябва да се замисляме над това как оптимизираме кода и архитектурата на приложението, така че то да стане по-сигурно, да намалим цената на дадена транзакция до минимални стойности, и не на последно място, кои данни би било добре да бъдат записани в мрежата.

Смятам, че ни очакват много интересни следващи години. Както се твърди, още сме в 90-те години на интернета и технологията е в своя супер ранен стадий. Хубавото е че истерията около крипто и ICO-тата отмина и вече до голяма степен се набляга на BUIDL, BUIDL, а не просто HODL, HODL.

Кои са основните предизвикателства пред един Blockchain специалист според твоя опит?
Както при всяко едно друго нещо, най-голямото предизвикателсво е да пречупиш мисленето си! Другото, което забелязвам от своите наблюдения е че няма достатъно материали и обучения за тази технология и хората все още не правят разлика между Биткойн и Блокчейн и не знаят откъде да започнат. Има и други хора, които смятат Blockchain-а за „нещо“ трудно, понеже трябва да се внимава много повече, а и отговорността е в пъти по-голяма. А и да не забраваме, че технологията все още е в своят много ранен стадий и това прави сферата още по-предизвикателна.

Ще споделите ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Основните неща, върху които ще наблегна на предстоящата презентация ще бъдат следните:
1. Какво е „Programmable economy“?
2. Защо Blockchain е важна част от тази икономика?
3. Какви са предимствата на Programmable/Blockchain икономиката?

Какво би посъветвала всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?
Тръгнете с ясната мисъл, че крипто е просто едно приложение на Blockchain технологията. Учете всеки ден, защото тази сфера е изключително динамична и не позволява да спреш за повече от няколко дена до седмица. И разбира се имайте предвид, че Blockchain ще бъде част от нашето бъдеще.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Георги Спасов: Блокчейн е постоянна иновация
Разговор с Красимир Райков за Blockchain

Share This