Светлин е софтуерен инженер с дълъг професионален опит в разработката на Java приложения. В момента е Development Consultant в Endava. Работният му опит включва позиции като Team Lead, Technical Consultant и Technical manager. Със Светлин ще ви срещнем на събитието Full stack development with JHipster на 28-ми януари. Преди това, той ни сподели за своя опит и предизвикателствата, с които се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с Java?

Първия ми досег с този език беше през миналия век. Във Факултета по Математика и Информатика на СУ, където изучавах математика, имахме предмет, който изискваше да се запознаем с Java. Няколко години по-късно, в първата ми работа, вече пишех приложение за връзка с устройство за следене на телевизионната мрежа.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Java?

Интересното с Java и с всички „развити“ езици е, че има много и различни проекти, които са в различни домейни. Днес може да се занимаваш със здравеопазване, утре да работиш с инвестиционни банки. Хубавото е, че всеки път ти се налага да учиш нови неща и технологии.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Най-голямото предизвикателство срещнах в Германия, в проект за най-големия презастраховател – огромен проект с много логика, изчисления и Monte Carlo симулации. Правихме distributed computing за Investment portfolio на клиента, което продължаваше 16 часа всеки ден на 120+ ядра.

Как го разреши/разрешихте?

С много работа и усърдие, чрез оптимизация на кода, трафика и кеширане на резултати, намалихме изчисленията до 8 часа, което си беше добре за клиента.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Мисля, че хората ще научат как да спестят време когато правят нов проект. Ще научат стандартите, които Java обществото е наложило през последните години. Много се надявам и да научат нещо ново, което да им помогне в професионален план.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Java?

Разбира се, да не претрупват основите на езика. Много е тъжно, когато хора с няколко години стаж не могат да отговорят на елементарни въпроси от Core Java. Според мен при правилна основа е много лесно човек да надгражда знания за библиотеки и инструменти за работа.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителската група Java . Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Ивелин Велков: Java е стабилна основа
Петър Петров: Java е страхотна платформа

 

Share This