Руси Димов е инженеринг директор във Фадата с над 10 години опит в разработването, тестването и доставянето на софтуерни решения. Дефинира и внедрява тест стратегии в различни продуктови компании. Подпомага екипите с иновативни подходи и технологии автономно да постигат високи и качествени резултати. С него ще ви срещнем на събитието Integrate QA without slowing down release cycles на 20-ти май. Преди това, Руси ни сподели как е започнал да се занимава с Software Quality Assurance и кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с QA?
Конкретно с QA, започнах покрай интереса ми да разбирам по-широко и в повече детайли от това, върху което работя – софтуера.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като QA?
Да разбирам и проследявам, че нуждите на клиента дефинирани в началото, ще бъдат удовлетворени накрая. Не рядко дори самите клиенти от много срещи и промени се объркват и искат неща, които не им носят особена стойност и не работят както трябва. QA винаги трябва да остане верен на нуждата на бизнеса и технически да може да я верифицира.

Какво те мотивира в работата ти?
Мотивира ме, че работата е много изискваща. Очакват се бизнес разбирания, технически умения, комуникационни също, логическо мислене. Изключително високо очакване в тотално различни насоки.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?
Автоматизацията. Нещо, с което се боря вече години наред и не мога да преценя кой побеждава. Технологиите зад внедряването на автоматизацията са разнообразни, нуждите са разнообразни и резултатите винаги са различни, но винаги е интересно.

Как го разреши/разрешихте?
Текущо го разрешавам като се старая да спазвам основни принципи, да избирам правилните хора и тулове, както и винаги да съм в крак с новите неща, за да имам предвид иновациите в сектора.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?
Това май е за след презентацията. Без да издавам много предварително, надявам се да бъда полезен на аудиторията с това да включат малко логическо мислене когато следват т.нар. Agile практики и да не им се доверяват на сляпо. Да отсяват принципите от всичко останало в необятното поле от знания наречено Интернет и да избират тестовете си според текущите нужди, а не според книги, презентации и блог постове, с които се обогатяват.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Quality Assurance? 
Да разучат добре какво представлява професията. Доста начинаещи колеги са слабо подготвени откъм очакванията за позицията. Напредват с едни знания, а други оставят настрани и съответно изостават. Може би им липсва добър ментор. Затова винаги се опитвам да давам насоки на хората, които се свързват с мен: през Linkedin, колеги, познати, както и през платформата HireHeroes – където основната цел е да помагаме на колеги от сферата. Дори хората с опит имат нужда от менторинг и насока.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Разговор с Невен Динев и Ивомир Асси за Quality Assurance
Анета Петкова: Качеството е отговорност на целия екип

Share This