Руси Димов e Global Software QA manager и ръководи тест екипи на няколко континента в Software Group. На събитието Strategy talk: How to drive excellence Руси ще говори за това защо е нужна добре изградена стратегия, а освен това, ще даде конкретни съвети, които биха подпомогнали развитието и придържането към първоначално зададената посока. С него си поговорихме за най-интересните бъгове и най-запомнящите се моменти.

Как се насочи към работата като QA?

Магистър съм по Информационни технологии в бизнеса и винаги съм знаел коя е моята сфера. След завършването се ориентирах към софтуерното програмиране, поради необятният куп от технологии примесен с високи нива на комплексност на задачите. В последствие имах желание не само да задълбочавам техническите си познания, но и да разширявам обхвата на дейностите. С времето започнах да обръщам внимание не просто на изработката, но и на нейното качество и начини за подобрения докато един ден осъзнах, че имам желание да прекарвам повече време в оптимизации и подобрения отколкото в самото писане софтуер.

Какво те мотивира в работата ти?

Основните бутала на мотивацията ми са постоянно променящите се условия и работата с други мотивирани хора, които желаят да дадат максимума от себе си. В нашата сфера това е почти задължително и е изключително мотивиращо да работиш в такава среда. Изгражда страхотна култура.


 

Събитие на фокус:

Continuous Integration on AWS

 


Кой е най-интересният бъг, който си открил?

Най-интересните и може би трудни за преодоляване бъгове съм намерил не в софтуер, а в хора и техният начин на мислене. Спецификата на българския манталитет и начина на мислене от близкото минало от части са в противоречие на основните методики, по които се изгражда и развива софтуер в наши дни. Както в световен мащаб, така и на местно ниво, компаниите, които са успели да постигнат голям успех, го дължат до някаква степен и на променения начин на мислене и ценностна система.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като QA през годините?

Един такъв момент бих казал, че е преминаването ми от работа в един технологичен стек в друг. Това ми се е случвало два пъти и винаги е било осъзната и търсена промяна, от която човек научава много и се развива. Честно казано, мисля, че това са първите стъпки в кариерата ми и че запомнящите се моменти тепърва предстоят.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Quality Assurance?

Да се забавляват и да бъдат готови да допринасят към общите цели, защото именно с това е свързана нашата работа.


Стани част от потребителската група Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Тестването е преди всичко учене в реално време“ – Виктор Славчев, Senior QA
„Дебъгване, четене и логическо мислене“. Разговор за QA с Димитър Топузов

Share This