Орлин Димитров се занимава с роботика от 10 години. Участвал е като конструктор в няколко робота, както за научни, така и за индустриални цели. Работил няколко години в ИСИР-БАН, като отговорник по програмното осигуряване на роботите. Собственик на ПОЛИГОНТийм, където е отговорен за производството на всички електронни устройства, които излизат на пазара от нея. На събитието „Как да разработим правилно платката си за нашия IoT проект“ на 10-ти май, той ще ни разкаже кои платки за какви IoT проекти са подходящи. Сега той разказва какво го привлича в роботиката.

Какво те привлича в роботиката?

Роботиката е интердисциплинарна наука. Лично на мен ми е скучно да дълбая в една посока. Роботиката ми дава богатството на: математика, програмиране, психология, физика, химия, биология, география, електроника, проектиране, и т.н.

Кой е най-интересният робо проект, който си разработил?

Не мога да кажа еднозначно, обичам проектите си, като свои деца. Участвал съм в научни разработки, индустриални разработки, сега вече и в собствени, откакто създадохме „ПОЛИГОНТийм“ ООД.

Кое най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Организацията на производствени процеси. Това е момента, в който решаваш как да е организирана линията в една фабрика. И понеже имаме собствени разработки, на мен се пада честта, да решавам подобен род задачи, но за нашите продукти.

Как разрешаваш това?

Как се решава такъв проблем? Класически подход – разделяш задачата на множество много ясни под задачи и ги изпълняваш.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с роботика или им предстои да подберат правилните платки за техния технологичен проект?

Да се чете много, да се дискутира с хора от съответната индустрия или бранш. Да се пише много и да се чертае. Когато пуснеш идеите си да излязат в „реалния свят“, тогава осъзнаваш дали подхода ти е верен.

И много отделеност, защото проектът е като малко дете. Докато проходи го държиш за ръка и му помагаш във всичко.

За мен лично това е силно емоционален процес. Има много примери за големи компании, в които основният двигател е човек, който едва ли не живее с идеите си. Предпочитам да гледам на себе си, като човек, който е отдаден на идеята един продукт да стане реалност. Това би прозвучало повече предприемачески, но помислете. Има ровъри на марс, защото някъде там в екипите има човек, който знае, че няма „НЕ“.

Добър пример е именно Стив Скуайърс, ръководител на първата роботизирана мисия до МАРС. Всички познавате бранда Apple, Джобс също е добър пример за човек, който не вярва в неуспеха.

Стани част по потребителската група Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This