Рали Ралев е сигурен в успеха на децентрализирания FinTech и последното му начинание WeiDex е опитът му да докаже това. Той се занимава с програмиране от 11 години, а любовта му към блокчейн идва в началото на 2017 г. С него ще ви срещнем на събитието Efficient Money Markets on the blockchain на 12-ти септември. Преди това, Рали ни сподели кой е най-интересният аспект от работата му с Blockchain.

1. Как започна да се занимаваш с Blockchain?

За пръв път чух думата блокчейн през 2015. Един приятел работеше на свободна практика и му плащаха в Биткойн. За съжаление тогава грешно прецених, че е твърде рано да обръщам по-сериозно внимание. През 2017, когато настъпи бума, с група познати, започнахме да аутсорсваме проекти. Една от задачите, която започна често да се повтаря, беше да се интегрират разплащания с крипто валути. Така, година по-късно създадохме WeiDex – децентрализирана борса за обмен на дигитални активи.

2. Кой е най-интересният аспект от работата ти с Blockchain?

Безспорно това е фактът, че това е първото средство, с което можеш да взаимодействаш с друга страна, без да се налага да се доверявате един на друг. Следват се строги правила, които не могат да бъдат разрушени със съвременните изчислителни машини.

3. Кои са основните предизвикателства пред един Blockchain специалист според твоя опит?

Трудното като при всяко нещо е да започнеш. Имам много познати, на които им е интересна сферата, но някак си не им стиска да се “прехвърлят”. Хората просто не обичат промените. Другото нещо, което бих нарекъл предизвикателство, е как се проверява коректността на изпълнената задача. Както знаем една малка грешка може да коства милиони. Голямата отговорност и вниманието към детайла са от изключително значение.

4. Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Темата ще бъде до известна степен философска. Ще разгледаме как можем да подобрим (или пък да влошим 🙂 ) текущия финансов свят. Ще разгледаме идеята за това обществото да определя нивото на лихвите, а не централна банка, и как би се отразило това на света. На последно място как да реализираме до 12% годишна доходност чрез децентрализиран депозит, с минимален риск за средствата.

5. Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?

Смело напред! Сега е моментът. Нито е твърде рано, нито твърде късно. Но не го правете заради пари или спекулация. Пробвайте и ако ви хареса и решите, че е за вас – отдайте му се.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Георги Спасов: Блокчейн е постоянна иновация
Разговор с Красимир Райков за Blockchain

 

Share This