Цвятко Конов заема позицията на ръководител на UI for Xamarin екипа на Progress. В последните 5 години, той специализира в изграждането на екипи занимаващи се с mobile development. На събитието на 30-ти май „Using Xamarin for building cross-platform native mobile apps“, той ще разкаже какво е cross platform мобилната технология, която позволява да се разработват приложения за iOS, Android, Windows 10, Mac OS, Tizen и други, с помощта на С#. Сега, Цвятко разказва кое e най-голямото предизвикателство в работата му и как се справя с него.

Как започна да се занимаваш с .NET?

Първият ми досег с .NET беше в университета. По това време имах опит с Fortran и Java. Средите на Java, който използвах (JDevelop и Eclipse) изискваха поне 1 ден, за настройки на всички plugins, packages и dependencies. Това, което ме привлече в него беше зрелостта на средата за разработка и доброто първо впечатление – как с няколко стъпки можеш да имаш функционално winforms или asp.net приложение. Впоследствие се запознах по-дълбоко с архитектурата и ефективността на CLR-a и това само затвърди решението ми. В последните години избора на качествени технологии стана много богат и всеки проект трябва да се съобразява с бизнес нуждите преди технологичния стек, така че познаването на повече технологии е задължително.

Какво те вдъхновява в работата ти?

За мен разработката на софтуер е не просто механично превръщане на бизнес изисквания в код, а изкуство. Често подходите могат да са много и търсенето на най-ефективния, ефикасен и елегантен вариант го превръща в произведение. Но това, което истински вдъхновява е моментът, в който видиш как тези решения правят клиентите ти успешни. Тогава знаеш, че екипът ти е направил най-добрият продукт.

Кое e най-голямото предизвикателство в работата ти, с което си се сблъсквал? 

Да намеря баланса в триъгълника на функционалност, качество и екипен ресурс в един продукт.

Как се справяш с това?

Решаваме го всеки ден. Заедно с екипа се адаптираме към промените, които възникват по време на разработка, мислим както в краткосрочен период, така и в дългосрочен аспект, следим конкурентни решения и намираме добрите решения, който се съобразяват с наложените ограничения.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Да учат с увереност. .NET е стабилна и вече open-source технология, която продължава да се развива. Използва се в целия спектър от софтуерни решения, така че няма да доскучае лесно.

Стани част от потребителската група .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This