dory_zidon-1Дори Зидон е работил в САЩ, Израел и Австралия и има огромен опит в работата с JavaScript. Той е софтуерен инженер, а с програмиране се занимава откакто е бил 10 годишен. Дори Зидон е лектор на предстоящото събитие „JavaScript днес и в бъдеще – ES6, ES7“ на 13 октомври. На събитието ще си говорим за това как се развиват JavaScript и някои от новите функции в ECMAScript 6 (ES6). Дори ще демонстрира няколко примера с код, ще ни обясни и как да пишем ефективен и лесен за поддържане код, както и как да се възползваме от полезните JavaScript функции.

Как се запали по софтуерно инженерство?

Като дете постоянно се впечатлявах от това, как нещата работят. Разглобявах играчки, за да видя как са създадени отвътре. Баща ми е инженер и един от най-умните хора, които познавам. Той винаги имаше желание да ме учи, а аз винаги бях много любопитен. Също обичах и да създавам електронни неща с него, поставяхме релси за влакчета, строяхме самолети, контролирани чрез радио и т.н.

Когато бях на около 6-7 г., мои приятели не можеха да измислят как да накарат много стара стратегия (нещо като Warcraft, но за 8086) да работи. Отне ми няколко минути, но разбрах как да управлявам играта. Запалих се, накарах компютъра да прави каквото поискам, беше невероятно!

След това накарах родителите си да ме запишат на курсове по програмиране и започнах да виждам колко обширна и сложна сфера е това.  Беше толкова невероятно да накарам компютъра да прави това, което искам. Започнах да работя с Pascal и Assembler и да измислям различни игри през цялото време, докато бях в гимназията. След това учих компютърни науки в училище и ме вълнуваше всичко, свързано с компютрите.

Смятам, че добрите инженери се вълнуват от компютрите, заради подтика да създават неща и дълбокото си очарование от тези машини.

Кой е любимият ти аспект от работата ти като (главен) инженер?

Трудно ми е да отговоря. Толкова много неща ми харесват в нея. Бих казал, че главната ми цел е да правя разработчиците щастливи и в същото време да поддържам печеливша компания.  Работата ми е много изискваща, но и изключително разнообразна. Имам възможност да измислям системи, да решавам проблеми, да пиша код. Също така прекарвам много време да набирам нови хора, понеже осъзнах, че много ми харесва да наемам хора, да бъда ментор, да преглеждам код. Също така се стремя да създам правилната културна среда, да събера най-добрите хора в София и да ги накарам да се забавляват заедно, което също означава, че трябва да летя много и да прекарвам време в местоположенията на потребителите, за да съм сигурен, че всеки се интересува от всекиго. Много е интересно и предизвикателно, и за сега съм много вдъхновен от хората, с които работя, както талантливите ми колеги, така и потребителите.

Кой е най-трудният проблем, с който е трябвало да се справиш, докато създаваш софтуер? Как се справи с него?

Разработвам софтуер от много дълго и ми се е налагало да разрешавам доста проблеми с висока трудност. Не мисля, че има един, който е най-труден.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


С времето разбрах, че проблемите не са просто технически, а има и много проблеми, свързани с така наречените “меки умения”. Как да работим с хора, как да убедим другите, че нашата идея е по-добра, каква технология да изберем, когато разполагаме с малко време и информация, и много други.

Разбрах, че разработването на добър софтуер изисква търпение и упоритост. Понякога се оказва, че си седял с часове пред компютъра, опитвайки се да се справиш с много труден проблем. В такъв случай стани, излез, помисли. Също както когато някой те обиди, направи крачка назад, обмисли го, опитай се да го видиш в перспектива.

Много често интернетът може да ти бъде приятел. Когато се натъкна на трудни за разрешаване проблеми, се консултирам с интернет. Освен това се обграждам с много умни хора, които могат да ми помогнат да намеря технически или други решения.

Щом става въпрос за технически инженерни проблеми, тогава е най-добре да разбираме кода. Налагало ми се е да се справям с много сложни проблеми. Дали това е било комуникационен проблем със сървър, чийто код не контролирам, с допълнителна библиотека или дори с Windows, когато разработвах естествени (native) приложения и исках да накарам Internet Explorer да се държи по даден начин. Осъзнах, че да задълбаеш в кода и да не се страхуваш да четеш изходен код за модули, помага. Винаги се опитвайте да разберете защо кодът се държи по даден начин, защо е структуриран по този начин, защото ако разберете какво наистина се случва, ще имате много по-голям шанс да се справите с проблема.

Нашият екип насърчава хората да учат, да разработват и да четат код. Много пъти нашите инженери четат допълнителни open-source модули, които използваме. Дори ги поощрявам да се допитват до open-source разработчици и да работят с тях. Най-важно е да разбират и да показват качествени резултати.

Технологични потребителски групи – голямата идея зад събитията на DEV.BG
Бъдещето на JavaScript

Автор: Гергана Демирова
Визия: Личен Архив

Share This