Теодор Савов е един от основателите на Centroida и е в ролята на team lead в blockchain отдела на фирмата в момента. Александър Колев е CTO на компанията. Заедно ще бъдат лектори на събитието HyperLedger Fabric – The good, the bad and the ugly, където ще споделят опита си от работата си с Hyperledger Fabric.

Как започнахтe да се занимавате с Blockchain?

Компанията се занимава с блокчейн технологии от близо година и половина. Първия ни проект дойде съвсем ненадейно и реално работейки по него опознавахме технологията, нейните плюсове и минуси.

Кой е най-интересният аспект от работата с Blockchain?

Проектирането и работата по всякакви дистрибутирани системи, не само Blockchain, е винаги интересна и предизвикателна, чисто поради техническата сложност на подобни проекти. Особено в контекста на финансови системи, каквито са повечето Blockchain-powered продукти наши дни, трябва да се работи с извънредна предпазливост, тъй като грешките често могат да доведат до загуба на пари.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което сте се сблъсквали?

В един от нашите проекти (който използва Fabric) трябваше да измислим и имплементираме дистрибутирана и консенсус-базирана plug-in система, която да позволява на потребителите да пишат собствени плъгини на напълно произволен език за програмиране.

Как го разрешихте?

За целта разработихме наш framework за event processing, който пази стейта си в ledger-a и комуникира с плъгините посредством message queue. За повече подробности – заповядайте на събитието!

Ще споделите ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ви презентация?

  1. Кога и защо бихте ползвали HyperLedger Fabric
  2. Какви ще са основните проблеми, с които ще се сблъскате
  3. Разнообразни съвети и gotchas за Fabric

Какво бихте посъветвали всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?

Запознайте се с технологиите/структурите на които се базира blockchain-a, четете за дистрибутирани системи и как работят/често срещани проблеми при тях.


Стани част от потребителската група Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: личен архив

Прочети още:
Звездин Бесарабов: Ethereum ме изумява
Ясен Янков: „Фен съм на простите и елегантни технически решения“

 

Share This