Радостин Чолаков е 13-годишен ученик от доспатското село Барутин и вече е успял да впечатли световния гигант Google с уменията си за програмиране. Той е разработил две приложения за Google Assistant и това му донесе подаръци и 2400 долара под формата на ваучери. Носител е и на признанието „Отличник на България“ в инициативата на вестник 24 часа, съвместно с министъра на образованието. Радостин ни споделя повече за себе си и вълнението преди GDG DevFest Sofia 2019, където миналата година е бил специален гост.

Първо, към Ради: Разкажи ни за себе си?

Р: Аз съм Радостин, на 13, родом от село Барутин (община Доспат).

Откъде придоби уменията си в програмирането?
Р: Запалих се по програмирането, след като видях работата на леля ми и нейния съпруг, които са програмисти. В началото ми изглеждаше като магия: как те пишат някакъв си текст на черен фон, а той се превръща в приложения/сайтове. Попитах ги как всъщност става и това беше моето „въведение в програмирането“. Сам започнах да търся видеа и статии за web development и се самоубочавах. Когато имаше нещо, което хич не можех да разбирам, те ми помагаха. Дълго време се занимавах с javascript и с него научих повечето концепции (цикли, функции, алгоритми…). После сам продължих да си измислям проекти и с тях да уча другите езици – Java/Kotlin, C#, Python, Dart, C++

Знаем, че имаш множество постижения и награди, разкажи ни и за тях, без излишна скромност?
Р: Да, печелил съм доста олимпиади и състезания по математика. Получавал съм и награди за уменията ми по програмиране. Най-големите сред тях са $2400 и Google Home устройство от Google, след като публикувах Android приложението RSG Chess и няколко G Assistant Action-и свързани с него. Както и $1000 от компанията Axosoft, след като преборих професионални програмисти в състезание за GitKraken интеграции с браузъра Chrome. Получих и признанието „Отличник на България“ в инициативата на вестник 24 часа, съвместно с министъра на образованието.

Кое е нещото, с което най-много се гордееш?
Р: Най-много се гордея с това, че се научих да програмирам от доста малък и че съм реализирал всичките си идеи, през колкото и трудности да съм преминал.

Боби, а вие от къде научихте за Ради?
Б: Едно от страхотните неща при организацията на събития като DevFest  е, че ти дават възможност да се докоснеш до изключителни таланти като Ради. В случая, той, прочел за нашето събитие, ни писа. Питаше ни дали ще го пуснем да присъства, нищо, че е малък. Ние много му се израдвахме и го поканихме да дойде като специален гост, заедно с родител-придружител.

Ради, защо DevFest предизвика интерес в теб?
Р: DevFest-ът предоставя възможност да се запознаеш с доста хора, използващи същите технологии като теб, и да понаучиш нещо от тях.  Това, което го разграничава от останалите събития, и което предизвиква моя интерес е мозайката от теми, които обхваща: от Android development до ML, от Web development до IoT.

И отговори ли ДевФест на очакванията ти?
Р: Първото издание на DevFest за България беше страхотно начало, с множество интересни лектори, сесии и уъркшопи. Очаквам да видя и какво ще бъде „ъпгрейднато“ тази година.

Смяташ ли да отидеш и тази година на DevFest?
Р: Да, ако имам възможност със сигурност ще присъствам!

Б: Ради има толкова неизчерпаем ентусиазъм. Тази година вече знаем за него и затова, го въвличаме в подготовката на феста. И той, разбира се, ни удивлява отново. Приложението на DevFest е базирано на фундамент, разработен от стотици програмисти от всички части на света. Няколко пъти, посещавайки чуждестранни конференции, съм обсъждал с други една своя идея за функционална добавка. Всички казват „Да, яка идея, но е времеемка, ще е супер готино ако я реализираш“. Да, но нито аз, нито те намерихме сили и време да я реализираме. Е, наш Ради вече я направи (за около седмица), той не се подмотва. Изключителен е!

Ради, с какво друго се занимаваш напоследък
Р: В последните месеци направих една iOS игра с Unity и Firebase като back-end, както и едно cross-platform productivity приложение с Flutter. Идеята е да си впишете целите в приложението и то автоматично да генерира напомняния, съвети и „smart“ нотификации, за да ви помогне да ги изпълните.
Също така, през ваканцията си поиграх с Tensorflow, разработих модел, който разпознава шах фигури от снимки на дъската с ниска резолюция. Мисля да го комбинирам с моя NodeJS Chess engine (RSG Chess API), като да създам IoT устройство играещо на реална дъска. През останалото време помагам в open source проекти.

По кой начин всички ние можем да ти помогнем да продължиш да се развиваш така добре?
Р: Мисля, че основно хората могат да ми помагат с обратна връзка към моите проекти. Важно е да знам какво мислят потенциалните потребители още по време на разработката на дадено приложение. Така по-лесно се намират бъгове, изникват идеи и мога да се фокусирам върху нещата, които са най-важни за потребителите. Поради това и моят последен Flutter проект, имаше early-access програма, в която доброволците да тестват моите разработки.

Ради, мислиш ли, че вече си готов да се занимаваш професионално с програмиране
Р: Мисля, че имам нужните знания и умения, та даже и опит, за да се занимавам професионално с програмирането. А и някои от моите хоби-проекти все повече прерастват в „професионални“, тъй като започват да се използват от повече хора и аз търся начини за маркетинг и монетизация.

Боби, ти какво мислиш по въпроса?
Б: Определено някой може да печели много добри пари от Ради. Все пак, много се надявам Ради да продължи да се учи и да завърши първо училище. Аз лично винаги съм бил привърженик на образованието и смятам, че то дава незаменими фундаменти, за да може човек да живее пълноценен живот. Нека Ради продължава да експериментира и да се учи на нови технологии и похвати, ще му помагаме. Безспорно има талант за това, просто се надявам това да не стане твърде рано единствената му област за развитие.

Повече информация за DevFest Sofia 2019, може да намерите тук.


Визия: DEV.BG

Share This