Социални разплащания – това беше темата, с която Paysafe Group избраха за предизвикат участниците на техния хакатон, който се проведе на 17-ти август. В надпреварата се включиха 9 отбора, а голямата награда бе на стойност от 4500 лв.
След 10 часа писане на код и разговор с ментори, отборът, който успя спечели беше Give a Sheep. Те създадоха мобилно приложение, където програмата сама разчита касовата бележката, изчислява сумата на всеки, позволява му да добави бакшиш и да плати чрез телефона си. Ето и какво ни сподели целия отбор, няколко дни след победата.

Какво ви предизвика да се включите в този хакатон?
Обичаме предизвикателствата, а темата ни позволи да работим по идея която наистина ни допада. What’s not to like?

Разкажете накратко идеята си?
Проектът който представихме е мобилно приложение, което сканира касови бележки (например от ресторант). Всеки участник в сметката може да посочи с натискане нещата, които са негови. Програмата сама разчита бележката, изчислява сумата на всеки, позволява му да добави бакшиш и да плати чрез телефона си.
Целта му е да направи по-лесно и приятно преживяването да хапнеш с приятели. Вместо 5-10 минутно чудене и взаимно питане, плащането на сметката отнема само няколко натискания.
В момента доизпипваме проекта, след като го представихме на журито и получихме обратна връзка. Който иска да го пробва, може да остави мейла си в тази форма и го уведомим когато пуснем официалната версия през септември: https://forms.gle/ra6NeYMsURGt67adA

Кое беше най-трудното нещо по време на хакатона
По време на разработката на софтуер често се стига до ситуации в които на пръв поглед незначителен детайл се превръща в проблем, който блокира по-нататъшната работа. Такива препъни-камъчета най-често са свързани с технически особености, и понякога могат да отнемат по няколко дни да се разрешат. На хакатон обаче човек няма толкова време, и му остава да се надява на общата си култура да му подскаже решение. Ние се сблъскахме с няколко такива.

Как се справихте с него?
На принципа „две глави мислят по-добре от една“, в случая „отбор глави“. С взаимно разпитване и съвещание успяхме да заобиколим препятствията, или да се нагодим спрямо тях.

Кой е водещият фактор да участвате на всеки следващ хакатон?
Желанието да се развиваме и забавляваме, както и да видим къде ще ни отведе следващата идея.

Какво бихте посъветвали всички състезатели в тази дисциплина?
Да мислят положително и да не спират да практикуват. Независимо от резултата, винаги печелиш, и с времето ползите се натрупват все повече и повече.


Визия: DEV.BG

Share This