Никола Шекерев  е част от ИТ индустрията вече почти 10 години, 6 от които като се занимава с тестване. На събитието Design Patterns for Tests той ще разгледа 4 конкретни дизаин патърна в писането на тестове и за всеки от тях ще разкаже какви проблеми решават и кога има смисъл да се ползват. Преди това ни разказа за това как е започнал да се занимава с тестване и защо това е страстта му. 

Как започна да се занимаваш с QA?

Имам обсесивни черти в характера, затова в една от първите ми компании тествах доста продукта ни. Бяхме неопитни, не следвахме добри практики, нямахме QA. Заради тестването аз познавах продукта по-добре. С колегите си стиснахме ръцете временно да заемам такава позиция. С годините, временно стана постоянно.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като QA?

Инженерната работа е особена с това, че никога не знаеш достатъчно и постоянно учиш нови и не само технически умения. За някои това дразни, но за мен ученето е като наркотик.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Работих по продукт с много голяма сложност. За да добиете представа, ще дам пример за един от потребителските ни сценарии. Продукта беше DSL език за програмиране на аудио разговори (по телефон или през voip). С него програмирахме начин да звъннеш на нас, разговора да мине през централата на твоя оператор, после през нашата инфраструктура и ние те свързвахме с IBM Watson (един от най-успешните и сложни AI в момента) с когото можеш като потребител да говориш на естествен език, през телефона си, от всяка точка по света.

Поради сложността на продукта, той беше много нестабилен и през повечето време просто не работеше, при все че по него работеха страхотни инженери.

Как го разреши/разрешихте?

Преработихме почти изцяло вътрешната инфраструктура и инструменти, които ползвахме за тестване, за да решим редица от грешките които правехме.

Тестовете, които пишем, са важни, но инфраструктурата и инструментите са не-по-малко важни.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

3 начина когато имаме много потребителски сценарии (стотици или хиляди) да ги изтестваме с по-малко и по-прост код.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с QA?

На първо място – да се учат да програмират и да не се плашат и ядосват, когато не се получава. Да не се получава е част от процеса.

На второ място – обожавам професията си и в желанието си да запаля приятели по нея, преди години написах помощна статия за начинаещи QA-и. Днес бих се изразил иначе за доста неща, но съдържанието е все още актуално – линк.


Стани част от потребителската група Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Автоматизацията в сегашната ера е като измислянето на трактора“ – Антон Ангелов, QA Architect, Progress
„Характерно за нас, QA-ите, е че не се вписваме в рамки” – Камен Янков, QA Team Lead

Share This