Освен, че е Solutions Architect в ZenCodeo, Николай Костов е Microsoft Certified Trainer и е бил  част от класацията „30 под 30“ на списание Forbes Bulgaria. С него ще ви срещнем на Blazor – C# в браузъра, но преди това той ни разказа за първите му опити в .NET и най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с .NET?

С програмиране се занимавам сравнително от малък (още от 6-ти клас) като първо започнах с BASIC, C++, VisualBasic.NET и най-естествената стъпка за мен беше C#. Това, което най-първо ме грабна в .NET, и по-конкретно C#, беше средата за разработка Visual Studio. Преди да се запозная с Visual Studio (най-вече заради C++) ползвах само Borland C++ и DevC++ (който ги е ползвал ще разбере), тъй като само те бяха разрешени на олимпиадите и състезанията по информатика. Разглеждайки Visual Studio попаднах на VB.NET и C#. След кратко мъчение с VB.NET преминах на C# заради удобния синтаксис и възможността да създавам декстоп приложения на него (по онова време на WinForms). И така лека – полека ми стана любимият език. Още повече и с излизането на ASP.NET MVC преди години.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал и как го реши?

Всеки ден се сблъскваме с технологични предизвикателства. Едно от най-големите беше преди години, когато създадох система за автоматично оценяване на код (judge system) в рамките на изолирана среда. Тогава нямаше docker и подобни технологии и трябваше всичко да си пиша сам. Създаването на такава sandbox среда с помощта на Win32 APIs беше определено голямо предизвикателство. Системата, която е писана и на ASP.NET MVC, заедно със Sandbox частта, е с отворен код и може да бъде намерена в моя GitHub профил.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация – Blazor – C# в браузъра?

Колегите, които дойдат на лекцията, ще научат какво е това Blazor, как работи и колко лесно се пишат Single-page приложения с него. Ще видят как една технология базирана изцяло на .NET, C# и WebAssembly по нищо не отстъпва на лидерите в областта (като AngularJS, например). Ще демонстрирам и мое примерно приложение (много базова версия на Spotify) написано изцяло на Blazor и ASP.NET Core.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с .NET?

Практика, практика и пак практика. Никой не се е родил научен. Колкото повече код пишете, с колкото повече проблеми и техните решения се сблъскате, толкова по-лесно ще ви става навлизането в по-дълбокото на .NET. И разбира се – четете и се интересувайте от всички новости в технологиите (не само в .NET).


Стани част от потребителската група .NET. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Ивайло Кенов разказва за страстта към .NET и преподаването
Борислав Иванов: Съветът ми към всички, които сега започват да се занимават с .NET e четете и то много

 

Share This