Невен Динев се занимава с тестване на софтуер повече от 22 години, с автоматизация на UI, Rest и Load тестове. Работил е за Sciant и VMWare, a последните 9 години е част от екипа на Progress (Telerik).  След като завършва Telerik Academy, Ивомир Асси започва работа в Телерик/Прогрес, където достига до позицията старши инженер по осигуряване на качеството. Има близо 6 години опит като Automation QA инженер. С тях ще ви срещнем на събитието One UI Automated testing framework to rule all UIs на 8-ми април. Преди това, ни споделиха за своя професионален опит, какво ги мотивира в работата им и кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което са се сблъсквали.

Как започна да се занимаваш с QA?

Невен: Това беше доста отдавна преди 22 години – тоест миналият век.  Аз съм електроинженер по образование и попаднах на фирма, която търсеше човек за тестване на софтуер за проектиране на електрически инсталации. Една година по късно ми предложиха да ме „повишат“ на девелопер, но аз отказах, тъй като тестването ми харесваше повече.

Ивомир: Всичко започна по време на обучението ми в Telerik Academy. След 6 месеца здраво учене и много изпити по фундаментални дисциплини свързани с програмирането, дойде моментът в който трябваше да се ориентирам, по кое направление да поема. Представиха ни Developer, Support и QA направленията. По време на Quality Assurance презентацията припознах себе си в това, което разказаха за ролята на QA инженера. След представянето бях убеден, че искам да започна да се занимавам точно с тази професия.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като QA?“

Невен: Научаването на нови неща и автоматизацията. Обикновено новите проекти и новите функционалности в един проект изискват да научиш и разбереш нещо ново. Автоматизацията от своя страна ме радва, защото е предизвикателна за създаване и икономисва доста време в критични за проекта моменти.

Ивомир: Интересно е това, че не задълбаваш в едно нещо, а имаш възможността да превключваш от това да тестваш ръчно, след което да автоматизираш, до това да обсъждате с екипа процеси, а след това заедно с друг член от екипа да сетъпнете целият процес. Вълнуващ е също процесът на конфигуриране на цялата инфраструктура от виртуални машини, до комуникация с админите (за достъп), през source control и bug tracking системите както и комуникация с други членове на екипи, от които зависи някое малко парченце. Финалната удовлетвореност идва, когато сглобите CI/CD, на който целият екип разчита. Смятам че това за мен е дефиницията за интересен аспект на работата.

Какво те мотивира в работата ти?

Невен: Ако трябва да избера едно нещо, то това е възможността да бъда полезен.

Ивомир: Едно от нещата които ме мотивират е атмосферата, в която работя. Заобиколен съм от млади, амбициозни и интелигентни колеги, с които няма как да не си надъхан да дадеш най-доброто от себе си. Просто средата и културата са предразполагащи.  Всички нови технически предизвикателства и най-вече удовлетворението от това да се справиш с тях и да научиш нови неща също храни мотивацията ми.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Невен: През 2011 година автоматичният тул, който използвах тогава спря да ми върши работа поради сериозни промени в работата на приложението, което тествах.

Ивомир: Технически предизвикателства има всеки ден. От това как да тествам нова функционалност до това защо fail-ва точно този тест, на точно тази виртуална машина на която Jenkins slave-a е последна версия, но май проблема е във сървъра защото не е up-to-date, до това че новите ми монитори които са с висока резолюция създават проблеми при правенето на screenshot на UI елементи, които използваме в тестовете.

Голямото предизвикателство смятам, че е това нещата да се правят прости и разбираеми за целият екип. Тук предизвикателството е – да го направя сложно или просто. Ако е сложно ще е с последните технологии и разбира се ще е “модерно” и ще получа recognition от екипите с които работя. Ако го направя просто, така че всеки един човек от екипа и извън него без значение на какво техническо ниво е да може да се справи, то тогава всеки ще успее да се ориентира бързо и да бъде максимално продуктивен и полезен в работата си с новата функционалност, например в Automation framework-a. Също така дори на мен ще ми е по-лесно след 2 месеца, ако отново ми се наложи да работя по тази част.

Как го разреши/ разрешихте?

Невен: С много четене в интернет и експерименти. Отделих доста време за проучване на алтернативи, тъй като конвенционалните инструменти бяха неподходящи. Така стигнах и до тула, за който ще говорим на предстоящата презентация.

Ивомир: Както вече споменах, трябваше да претегля каква стойност има за екипа като цяло това решение, а не конкретно за мен. Но такива решения, разбира се, са трудни. Защото трябва да вървиш срещу желанието да се покажеш и да направиш неща, които са по-интересни, “готинити”, “модерни” и срещу това да си големия “разбирач” на това което си създал.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Невен: От техническа гледна точка това е един нов начин да се правят UI тестове. А не технически погледнато: Бъдете отворени към алтернативите. Когато създавате нещата сами имате по-голям контрол и независимост.

Ивомир: Смятам че не е нужно да имаш много силни технически умения, за да автоматизираш всичко по екрана, единствено трябва малко да си пречупиш мисленето и гледната точка за това как се автоматизира (not Selenium way –  DOM tree) плюс тестовете да се изпълняват и анализират регулярно – всеки ден. Не знам дали станаха 3, но мисля че това са най-важните неща.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Quality Assurance?

Невен: Обърнете внимание не само на техническите, но и на социалните ви умения. Учете се от по-опитните, дори когато те грешат.

Ивомир: Да са любознателни. Да не се притесняват да поискат помощ. Да се стремят да правят нещата прости и разбираеми. Един ден, когато станат по-уверени и с повече опит да се отнасят винаги с уважение към всички членове на екипа и да внимават от лъжливото чувство, че вече всичко знаят и могат.


Стани част от потребителска група на Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Благовест Богоев: Малко хора се занимават със секюрити тестване
Евгени Костадинов: Вдъхновяват ме хората, с които работя

 

 

Share This