Невен Боянов описва себе си като стартъп ентусиаст, предприемач, преподавател и активист в Клуба на Програмистите във Велико Търново. Той е и сред основателите на Тинузавър и Интерлекта, а на 2 октомври ще бъде лектор на събитието Internet of Things за абсолютно всеки – най-лесният и евтин начин. Преди това ни разказа как той самият започва да се занимава с интернет на нещата и какво би препоръчал на начинаещите.

Как започна да се занимаваш с IoT?

Със IoT се занимавам сравнително отскоро. Преди около 4 години се появиха едни WiFi модули ESP8266, които ти дават възможност да свържеш микроконтролер към Интернет по сравнително лесен и евтин начин. От тогава до сега съм направил няколко проекта с тях и с други модули за отдалечена радиовръзка. Важно е да се разбере, че IoT не значи само безжична връзка въпреки, че това е предпочитания начин.

Иначе, преди време – повече от 20 години, съм правил опити и експерименти да свържа два компютъра по радио канал, но без особен успех – не разполагах с достатъчно добра техника, а и нямаше такава на достъпни цени. Сега е много по-добре, има информация за всички, което може да ти потрябва.

През последните 1-2 години се занимавам с микроконтролери и IoT малко повече защото разработваме, заедно с няколко колеги, платформа за обучение, която комбинира в едно електроника, микроконтролери, роботика, математика, физика, програмиране и други дисциплини с цел да направи самото обучение по интересно и практично. Ползваме я вече в университета във Велико Търново, в училище и в някои частни школи.

Кой е най-интересният аспект от работата с IoT?

Най-интересното на IoT от чисто практическа гледна точка е удобството да правиш всичко през Интернет – да получаваш информация или да изпращаш такава.

Професионално – дава ти възможност да ползваш страшно много неща, които знаеш, от най-различни области. Не е достатъчно да си само добър програмист, трябва да си наясно с физични закони и процеси, може би малко химия, математика и много други неща.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Една от целите, която сме си поставили, разработвайки тази платформа за обучение, е тя да бъде достъпна за колкото може повече хора. Точно затова е свободна с отворен код, но също трябва и да е евтина като хардуер. Когато дойде време да разгледаме готовите решения радиовръзка и преценим кое да ползваме се каза, че няма подходящо точно за нашите цели. GSM/GPRS е на практика неизползваемо за такива неща. WiFi е евтино решение, но с висока консумация и понякога трудно се управлява. Bluetooth е малко по-скъпо, но се управлява още по-трудно, когато трябва да се ползват режимите с намалена консумация. Има и други решения с изключително ниска консумация, като LoRaWAN например, но там цените са многократно по-високи.

Почти се бяхме отказали да добавяме безжична комуникация към платформата.

Как го разреши?

За целите на обучението в крайна сметка решихме, че може да използваме някаква по-примитивна технология, но да е евтина и все пак да изпълнява минималните ни изисквания. Намерихме радиомодули, които имат режим ниска консумация, управляват се елементарно и са лесно достъпни. Недостатъците им са, че работят на сравнително близки разстояния от до няколко десетки метра, което в нашия случай не е проблем, и, че трябва малко повече код да се напише за модулацията/демодулацията на сигнала.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

  1. Сравнение на различните технологии и модули за редиокомуникация приложима за IoT.
  2. Представяне на едно нискобюджетно възможно решение за безжична връзка между IoT.
  3. Няколко идеи, свързани е преставеното решение за модулация за:
    – повишаване на надеждността на комуникацията, и
    – обхвата (разстоянието) да работа.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IoT?

Поне за мен, когато започвам с нещо ново и непознато, е така: измислям си или намирам някакъв конкретен проект върху който да работя и където да използвам тази нова технология. IoT не прави изключение – ученето на нещо ново, ей така „по принцип“, е обикновено трудно и не много мотивиращо, а има толкова много и интересни проекти, които може да се ползват като за старт. Също – избора на най скъпото решение или пък на най-евтиното не ни гарантира нито по-лесна разработка нито по-големи възможности – всичко зависи от конкретните изисквания на проекта, но това се научава с времето и с практиката.


Стани част от потребителската група Internet of Things. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Проби, грешки и научени уроци в home automation – разговор с Ивомир Асси
„Да създадеш собствен робот или IoT проект от нулата е интересно предизвикателство“ – Траян Илиев

Share This