Красимир Райков има богат опит в автомобилната индустрия, като 3 години е работил в американския гигант Visteon. В момента е съосновател и Blockchain Architect в WeiDex – първата децентрализирана борса за криптовалути в България и в Източна Европа. От 2 години е в сферата на Blockchain технологиите, като е фокусиран главно върху Ethereum и Aeternity. На събитието Blockchain: Ethereum 2.0, Pure Casper and Never Seen Before Scalability на 24-ти януари, ще ни сподели за Beacon Chain & eWASM. Преди това с него си поговорихме за това как е започнал своята кариера и кои са основните предизвикателства пред един Blockchain специалист.

Как започна да се занимаваш с Blockchain? 

В началото на 2017-та година съвсем случайно попаднах на видео в YouTube. Във въпросното видео, Виталик Бутерин обясняваше какво е Ethereum. Отне ми доста време, за да мога да разбера какво всъщност говореше тогава този неизвестен за мен човек. След като обаче успях да осмисля казаното, се разгърна един напълно нов свят и започнах активно да чета и да следя какво се случва в света на Blockchain. Тъй като по това време бях софтуерен инженер, започнах да се интересувам и в разработването на приложения върху Ethereum (така наречените dApps). Така се зароди и идеята за WeiDex – децентрализирана борса за криптовалути, по която работим вече почти година и половина.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с Blockchain? 

Решаване на инженерни проблеми, които имат не само технически характер, но и икономически и философски.

Кои са основните предизвикателства пред един Blockchain специалист според твоя опит?

Работата с cutting-edge технология (дори мисля, че можем все още да говорим за bleeding-edge) изисква постоянно четене и „сверяване на часовника“. Темповете, с които се развива технологията, често надминават темповете ми на четене, което е проблем.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

С предстоящото събитие се надявам да дам възможно най-актуалната информация около разработката на Ethereum 2.0 – защо е нужна, какви проблеми решава и какви се очаква да бъдат резултатите след завършването ѝ.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Blockchain?

Технологията е в много ранен етап (може да я съпоставим с Интернета през 2000 година), така че единственото, което е нужно е търпение, мотивация и разбиране на фундаменталните причини, поради които Blockchain съществува.


Стани част от потребителската група Blockchain. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Ethereum Blockchain: Компанията Recheck разработва електронни етикети на основата на революционна за България технология
Ясен Янков: Интересно ми е да наблюдавам как една екосистема се развива

 

 

Share This