Галя е бизнес човекът в gaida.ai. Има над 10 години опит с инвеститори и големи проекти в Real Estate. Преди gaida.ai е стартирала и участвала в няколко стартъпа и е скалирала проекти и екипи в България и региона. Ник е product owner в gaida.ai. Прекарал е съзнателната част от живота си в UK и там завършва магистър по Computer Science. Има повече от 10 години опит в изграждането на традиционни и модерни системи за данни в частния и държавния сектор във Великобритания. С тях ще ви срещнем на събитието Fundraising expectations vs reality – 5 battle lessons to get it на 23-ти юли.

Как започна да се занимаваш с предприемачество?

Галя: Нямам спомен да съм започвала. Винаги ми е било интересно да намирам проблеми и да търся решения за тях – не винаги решенията ми са работели, не винаги са били приемани добре, но винаги процесът ме е въодушевявал и ми е създавал различна динамика на работното място. За мен това е умението да виждаш трудностите, като възможности. Харесвам хора, които го правят. Искам да съм като тях и се уча на това всеки ден.

Николай: Винаги ми е било интересно да чета и слушам за предприемачи и техните стартъпи, но така и не бях намерил причина да напусна удобната и добре платена работа, която имах в Англия – докато Галя не ми сподели за идеята си преди година и половина. Без много убеждения се озовах обратно в София след 20 години „отсъствие“, с блясък в очите и розови очила на лицето.

Кой е най-интересният аспект от предприемачеството в ИТ сферата?

Галя: Чакай, да помисля как да го формулирам – от едната страна имаш едни много способни хора, IT-инженерите, които градят един цял паралелен свят с работата си и могат (казано учтиво) да променят индустрии, работили по даден начин десетки, стотици години. От другата, са хората с пари и опит от класическите индустрии, които не винаги разбират всичко, което се случва, но знаят, че новото идва, идва за тях и че е добре да станат част от него. На тези две страни не винаги им е лесно да правят неща заедно. Интересна роля е да правиш неща от двете.

Николай: Възможността да промениш коренно начина на живот на най-обикновени хора като теб – почти мигновено. Ще добавя и още едно нещо – това е, макар и още младата, общност около IT стартъпите – многобройните мероприятия (като тези на DEV.BG) и акселераторни програми, които подпомагат за бързото ориентиране в IT бизнес средата и нуждите за успех – нещо, което липсва при повечето от другите индустрии.

Кой е най-запомнящият се момент от работата ти като предприемач през годините?

Галя: Нямам момент.

Николай: За доста краткия ми предприемачески път, това е осъзнаването как моята ценностна система коренно се видоизмени (и продължава да го прави). Очакването ми беше просто за „различна обстановка, същата работа“ – но не би.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

Галя: Въпросът с парите е важен за всички. На мен темата ми е интересна, защото мисленето ми винаги е било, че пари има достатъчно, въпросът е как и за какво се взимат. Нашият екип събра доста опит през последните няколко месеца от VC-та и предприемачи от Европа, САЩ и Канада. Направили сме над 60 разговора. След тези срещи се чувстваме доста по-подготвени и наясно със себе си как и защо ще вземем пари, когато тръгнем да го правим. Правим този talk, защото мислим, че това може да е полезно за други, които сега тръгват да вървят пътя и защото и това, като всичко друго се учи и има правила.

Николай: Кога да почнеш да търсиш пари, как е най-ефективно и какво да очакваш, за да намалиш стреса и да извлечеш максимума от срещи с инвеститори.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с предприемачество?

Галя: Find a partner.

Николай: Губиш на 100% това, което не пробваш. Каквото и да излезе, уроците си заслужават – скачай с двата крака, пък каквото сабя покаже.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:

Боян Иванов: Предприемачеството е едновременно благословия и проклятие
Калоян Георгиев: Работата ми като предприемач е свързана с много критично мислене

Share This