Как започна да се занимаваш с iOS Development?

Използвам Mac от около 11 години, доста повече от времето, в което се занимавам с разработване на iOS приложения. По това време да имаш и да използваш Mac беше доста рядко срещано и дори даже трудно, защото нямаше голяма съвместимост между Mac и PC с Windows дори за елементарни неща. Когато започнах да уча в Техническия университет в София със специалност “Компютърни системи и технологии” започнах все повече да използвам Mac-a ми за development и в крайна сметка открих и iOS. Като страстен фен на BlackBerry по онова време, преминах на iPhone и нещата се наредиха – бях затворил кръга от всичко необходимо, за да стартирам самообучението ми за iOS Development. Това беше около 2011 година.

Кой е най-интересният аспект от работата ти като iOS Developer?

Според мен това важи за всякакъв вид developer-и, но най-интересно винаги е било да видиш как нещо, което си създал с огромни усилия, безсънни нощи и дори любов, започва да се използва от хиляди хора, а ако имаш късмет и от милиони хора (за мое щастие съм имал няколко пъти този късмет). Друг интересен аспект е голямата динамика – всеки ден се случва нещо неочаквано и трябва да си винаги готов да се справяш с новото предизвикателство. И не на последно място разработването на iOS приложение е също така свързано и със създаване на качествен и лесен за използване потребителски интерфейс, а аз имам особен афинитет към създаването на визуалната част на приложението. Нищо не носи по-голямо удоволствие от това да видиш как кодът ти се превръща в нещо видимо и използваемо на екрана на телефона ти.

Кои са основните предизвикателства пред един IT Team Lead според твоя опит?

Да създаваш приложения, които се ползват от стотици хиляди или милиони потребители и те да са стабилни и лесни за поддържане, е трудно. Да се занимаваш с people management и да си лидер на хора е двойно по-трудно. Всеки човек е различен, всеки човек има различни силни и слаби страни и всеки човек изисква различен подход. Точно това, да намериш път до всеки човек в екипа ти и да му дадеш всичко възможно, за да го вдъхновиш да даде всичко от себе си, е изключително трудно. Балансът между това да си приятел с тези хора, а също така и да си им мениджър, също е много сложен. Със сигурност да бъдеш Team Lead е изключителна отговорност, но също така е и много интересно и предизвикателно. Всеки ден виждам как съм правил грешки в комуникацията ми с хората и всеки ден се опитвам да подобря това.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящото ти събитие?

Основната цел на това събитие е да запознае хората с това какво е нужно да станеш iOS Developer и какви стъпки да предприемеш в последствие, ако това е нещо, което ти харесва. Истината е, че в България има голям недостиг на iOS Developer-и, поради обективни причини и една от тях е със сигурност, че iOS Development не се преподава в нито един университет и е доста далечен за много хора. Това кара младите програмисти да се ориентират в други сфери на програмирането.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с IT Team Leadership?

Бъдете готови да давате всичко от себе си, за да се постигнат резултати, за които някой друг ще обере похвалите. Да си лидер означава да подпомагаш по всякакъв начин хората около теб, за да могат те да постигат максимални резултати. Team Leadership-ът носи със себе си огромна отговорност за други хора, което неизменно води до стрес. Както споменах и по-горе трябва да сте готови и да работите с хора и да се грижите за техните нужди, което е изключително различно от обикновената developer-ска работа.

Share This