Светлин Наков се занимава с програмиране вече повече от 20 години, вдъхновител е на хиляди млади софтуерни таланти, ръководител на разнообразни ИТ проекти, преподавател, предприемач, разработчик на разнообразни приложения. Днес проведохме вълнуващо интервю с него за ИТ индустрията, програмирането и най-важните умения, необходими на хората, които биха искали да станат добри софтуерни разработчици. Вижте и неговите отговори:

Разкажи ни за развитието на ИТ индустрията днес

ИТ индустрията в последните години се развива с изключително бързи темпове. Огромни компании непрекъснато отварят офиси в страната ни, защото откриват отлични възможности за развитие и много добри кадри.

Автоматизацията е нещо, за което се говори непрекъснато. Все още обаче не е дошло времето, когато машините, роботите и изкуственият интелект ще заменят напълно хората. Дори да има подобна възможност – по-вероятно е да отпаднат по-ниско квалифицираните позиции и да останат основно тези на по-високо ниво. В света продължава да се наблюдава значителен недостиг на добри ИТ специалисти и софтуерни инженери, кадри за дигиталната индустрия. Това, наред с добрите условия, които се предлагат в тези сфери, както и все по-достъпното обучение за програмисти  (в това число програмиране за начинаещи), правят средите изключително привлекателни за младите хора и в бъдеще ще има все по-голям интерес от тяхна страна да изграждат кариера в ИТ областта.

Програмирането за всеки ли е?

Програмирането вероятно не е за всеки, но всеки, който има желание – определено трябва да пробва. Много често ме питат дали трябва математика, за да си добър програмист – отговорът е, че помага, но не е задължителна. Познавам много хора, които не са добри по математика, но са добри по програмиране. Разбира се, тези, които имат медали от международни олимпиади по математика и физика, се научават да кодят по-бързо – това е факт, така че със сигурност е полезно умение, но не е задължително да го притежаваш. С добри курсове за програмисти обикновено нещата се получават, дори без солидна (или каквато и да е) математическа основа.

„Бих искал да вдъхна кураж на всички, които си мислят, че е невъзможно да изучат цяла една нова област, започвайки от нулата. Завърших право и за малко да станат адвокат, но желанието ми да се занимавам със софтуерни технологии надделя пред тухлите по ГПК. За мен всяка една технология има своите логика и чар. Започнах да се интересувам от уроци по програмиране, а съответно и да се занимавам с програмиране, само преди четири години, с някои по-леки технологии, като VBA, където автоматизирах главно офис приложения, и завърши с професионални курсове за програмисти в Софтуерния университет.Златко Русев, студент в Софтуерния университет

Познанията по точни науки като математика и физика помагат да формираш логическо мислене, но държа отново да наблегна на факта, че не е нужно да си добър математик, за да си добър програмист. Аз самият съм прекрасен пример за това – никога през живота си не съм бил силен по математика, но съм бил 5-6 години подред в националния отбор на България по програмиране, без да съм минавал някога градския кръг на олимпиадата по математика, макар че съм се пробвал.

Да започна да уча програмиране ме мотивираха големите възможности за реализация и шансът за изграждане на по-стабилно бъдеще, както и любовта ми към новите технологии. А благодарение на дипломата ми от престижен ИТ университет (СофтУни) пък успях да си изкарвам хляба с професия, която смятам, че е моето призвание. – Константин Владимиров, студент в Софтуерния университет

А кои са най-важните умения, които един човек трябва да притежава, за да се превърне в добър програмист?

На първо място това е огромно желание и мотивация да учиш и да се занимаваш с компютърни технологии. Много добър пример за потенциални софтуерни таланти са геймърите – те често стават добри програмисти, защото са свикнали да прекарват часове на ден пред компютъра и това им доставя удоволствие. Много е просто – това ги вдъхновява, правят го с желание и съответно им се получава. За тях обикновен курс по програмиране за начинаещи е напълно достатъчен, за да разпали една нестихваща страст. Следват пътеката – откриване на добър ИТ университет или друга подобна институция, която предлага качествени курсове за програмисти, и това е напълно достатъчно, за да положат стабилни основи за една изключително перспективна кариера.

„Програмирането ми дава чувство за безграничност, в него открих най-удовлетворяващата за мен професия“ – Симеон Радев, студент в Софтуерния университет

Едно от най-есенциалните и по-сериозни умения е това да имаш инженерно, логическо мислене. Това мислене донякъде го имаш, донякъде се изгражда с добро обучение за програмисти. То е умението да разбиваш задачите на стъпки, да навързваш тези стъпки и да ги изпълняваш правилно – до постигането на качествен резултат, т.е. problem solving skills, умения да решаваш задачи и да откриваш отговорите на проблеми. Те могат да се придобият както в ИТ университет или академия за програмиране, така и в ежедневието на всеки човек, в зависимост от това с какво се сблъсква в живота си.

Досега съм се занимавал с доста неща, но от както започнах да уча програмиране в SoftUni, животът ми се промени и това се превърна в главна цел и път, по който да вървя от тук нататък.“ Васил Вълчанов, студент в Софтуерния университет

В резюме, необходимите умения са логическо/алгоритмично мислене и висока мотивация. Дори второто бих казал че е по-важно, защото човек ако има висока мотивация, би могъл да компенсира за липсата на съответните алгоритмични умения и да ги изгради в себе си при преминаването през уроци по програмиране. Може да се наложи да отдели двойно повече време от един математик, но пак ще стане програмист. В практиката си съм виждал програмисти да стават и хора, които на пръв поглед въобще нямат необходимите заложби, но огромната им мотивация ги бута напред. Нашата професия в най-нисшата си дефиниция може да се определи просто като занаят – просто го правиш ужасно много пъти и накрая се научаваш да го правиш много добре. Необходимо е време, необходимо е и търпение, но с повечко последователност стигаш до там, накъдето си се запътил, дори много често надминаваш собствените си очаквания. Да си добър програмист е въпрос на това да се отдадеш на работата си – нищо повече.

Share This