Недко Христов е в Quality Assurance бранша от достатъчно време за да знае, че годините нямат значение. Към момента той е DevOps. Основните му интереси са security и performance testing, Linux, всякакви infrastructure. Смята, че основната цел на всеки професионалист е да даде колкото се може от своите знания към другите, да мотивира и да кара хората да бъдат по-добри.  С Недко ще ви срещнем на събитието Security testing – from lizard to wizard in 40 minutes на 18-ти ноември. Преди това, Недко ни сподели как е започнал да се занимава с Software Quality Assurance и кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което се е сблъсквал.

Как започна да се занимаваш с QA?

Както всяко нещо преди всичко беше любопитството. Даже си спомням първата снежинка, която с времето стана лавина, думите ми бяха „Абе какво ще стане, ако …“. Излишно е да казвам, че последва заря, експлозия и малко сърдити хора, че съм „счупил“ проекта.
В последствие научих, че има цели методики за работа, дефиниции и процеси.

Кой е най-интересният аспект от работата ти с QA?

Най-големият, най-интересният и най-важният аспект в това човек да работи като QA, е свободата да бъде любопитен, да излиза извън кутията, образувана от четирите основни точки – програмист, дизайнер, project manager, клиент. Тоест шизофренията е разрешена и дори препоръчителна.

Кое е най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Най-голямото технологично предизвикателство беше в началото на кариерата ми като QA – трябваше да се боря с амебата носеща името IBM Lotus Domino (в комплект с IBM Lotus Notes). Трябваше да се науча да разбирам QA, системна администрация и то не на съвсем базово ниво и да мога да комуникирам с клиенти. Това беше един от най-силните ритници по задника, които ми насочиха интереса и ето, че след 8 години, към този момент, се насочих изцяло към системната част.

Как го разреши/разрешихте?

Еми с много четене и с любопитство, макар че и до ден днешен да се занимавах с това недоразумение на природата, IBM Lotus Domino, съм сигурен, че пак нямаше да мога да разбера как работи напълно.

Ще споделиш ли трите най-важни неща, които ИТ обществото може да научи от темата на предстоящата ти презентация?

И трите са тривиални, но важни:
1. Какво е мястото на security testing-а в ролята на QA и защо трябва да имаме поне базови умения;
2. Основни техники в security testing – от това как работят до реални примери от живия живот;
3. Инструменти + демо с тях, за да видим в действие как автоматизираните инструменти могат да направят живота ни по-лесен (или да го вгорчат).

Какво би посъветвал всички, които сега започват кариера в сферата на QA?

Да не се плашат да задават въпроси, да бъдат любопитни и да споделят това, което знаят с другите. Цялата ми кариера се върти около тези три точки и до момента никой не ме е набил така, че трябва да са полезни поне на някого.


Регистрирай се за събитието


Стани част от потребителска група на Software Quality Assurance. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
Разговор с Невен Динев и Ивомир Асси за Quality Assurance
Анета Петкова: Качеството е отговорност на целия екип

Share This