Антон Джонджоров е старши софтуерен инженер в Skyscanner. В работата си той се занимава с чат ботове и оптимизацията им за разбиране на естествен език. Завършил е специалност “Изкуствен интелект” във ФМИ. На събитието ни на 13-ти ноември той ще ни разкаже как в Skyscanner имплементират разбирането на естествен език и как можем да го използване за опознаване на потребителите ни. Преди това обаче решихме да го попитаме как реши да се развива точно в тази сфера и други.

Как започна да се занимаваш с Machine Learning?

През последната година в университета имахме курс по изкуствен интелект, който ме запали по темата.

Кой е най-интересният аспект от работата с Machine Learning?

Machine Learning алгоритмите се обучават от данни, което означава, че изходът и поведението им често могат да те изненадат, дори и самия ти да си ги написал. Когато данните са достатъчно много е възможно да се постигнат изключителни резултати с малко код, които да изглеждат като магия.

Какво те мотивира в работата ти?

Интересните проекти и страхотните колеги.

Кое най-голямото технологично предизвикателство, с което си се сблъсквал?

Чат ботовете – алгортимите трябва да могат да разберат и отговорят на свободно формулиран текст от потребители, които понякога дори не знаят, че комуникират с бот. В същото време свободата на естествения език и въображението на потребителите често изглеждат безкрайни.

Как се справяте с този проблем?

Проблемът е сложен и все още работим по него. Положителното е, че дори и решаването на части от него помага на реални хора и води до голямо удовлетворение в целия ни екип.

Какво би посъветвал всички, които сега започват да се занимават с Machine Learning?

Нищо повече от това да учат упорито. Областта е интересна, широка и перспективна – има множество неизследвани възможности и приложения.


 

Стани част от потребителската група Machine Learning. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
„Основната работа на всеки един лидер е да стане излишен“ – Веско Колев, Director Software Engineering, Progress
Какво означава една система да е „reactive“? Основна концепция на Reactive programming

Share This