Говорихме с лекторите на предстоящото събитие #KomfoSessions – Beauty and the Beast of Mobile Testing and Graph Data Mining с Цветина Ценова – Quality Assurance Engineer и Мартин Боянов – Data Scientist в Komfo. Прочетете какво разказаха те за предизвикателствата в професиите си и какво да очакваме от събитието, което ще се проведе на 19 октомври.

Защо избра софтуерното тестване за своя професия?

Цветина Ценова: Изискват се доста добри комуникационни и аналитични умения, необходимост да познаваш перфектно продукта, по който работиш и непрекъснато да се развиваш в тази професия, а също понякога и ​солидни аргументи, за да убедиш програмист, че неговият код всъщност​ има нужда от подобрение.

Но когато виждаш удовлетвореността на клиентите, разбираш че всичко това си е заслужавало. Клиентите харчат много пари, за да закупят и ползват даден продукт. Понякога не всички си дават сметка колко хора стоят зад този продукт и просто очакват, че той работи по предназначение. А всеки обича качествените продукти. Е, аз избрах професията ми да създава качество и да мога уверено да вярвам в това, което клиентите ни получават.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквала в работата си като Quality Assurance инженер? Как го разреши?

Цветина Ценова: Вярвам, че големите предизвикателства тепърва предстоят. С толкова динамично развиващи се технологии, като погледна 7-8 години назад, виждам колко бързо се случва всичко и как ежедневно се учим от всичко ново. И всичко, с което съм се сблъсквала досега, всъщност е това, което ме е изградило като QA инженер. Почти всеки ден в работата си срещам предизвикателства и това е сладката страна на тази професия.

През 2011 година създадохме първата Ads функционалност в нашата система. Беше една изцяло нова материя за всички ни. И през последните 6 години не спираме да я развиваме. А сега смело мога да заявя, че сме едни от най-добрите в тази сфера. През сегашната 2017 година пък съм част и от екипа, с който заедно създадохме новата версия на мобилното ни приложение. Още една част от продукта ни, в която тепърва ще се развиваме.

За досегашния ми опит знам, че предизвикателствата се преодоляват като не се страхуваш да опитваш, да питаш, да отстъпиш назад, когато се налага, за да продължиш напред с много повече увереност. И разбира се нямаше как да стигнем до тук без постоянна комуникация и най-важното – един много добър екип от хора.

Какво да очакваме на второто събитие #KomfoSessions? Издай ни от кухнята с какво ще ни изненадаш?

Цветина Ценова: Ще говорим за една от най-актуалните теми в днешно време – мобилните устройства и по-конкретно тестването на приложения за тях с реални устройства и симулатори. Какво по-хубаво от това да изпревариш технологиите и да тестваш продукта си върху устройства, които дори още не са достъпни на пазара, като например новия iPhone? Е, най-хубаво е, когато всичко това се случва автоматизирано!

Защо избра Data Science за твоя професия?

Мартин Боянов: Математиката винаги ме е привличала като дисциплина и едно от най-хубавите чувства е да решиш трудна задача по елегантен начин. Харесва ми да бъда от практичната страна и да прилагам нови теоретични модели и идеи за решаване на реални проблеми. Работата на един Data Scientist предоставя прекрасна възможност да се сблъскаш както с теоретичното, така и с практичното.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквал в работата си като Data Scientist? Как го разреши?

Мартин Боянов: Като всяка работа в софтуерната индустрия, случва се да си несигурен как да продължиш или какви техники и подходи да използваш. Тези проблеми се решават по стандартния начин – консултираш се с колеги, четеш, експериментираш.

Един малко по-специфичен проблем е как да обясниш получените резултати. Когато един алгоритъм завърши, изходът представлява един набор от числа, които са достоверни и имат смисъл за теб, тъй като познаваш алгоритъма и знаеш какво прави. За крайните потребители обаче те не са достоверни – нужно им е повече обяснение за взетото решение. В този случай помага стратегията „разделяй и владей“: разделяш системата на отделни компоненти и поотделно обясняваш значението на по-малките компоненти при определяне на крайния резултат.

Какво е Graph Data Mining и какво може да очакваме на второто издание на събитието #KomfoSessions?

Мартин Боянов: Под графата Graph Data Mining спадат всякакви алгоритми и подходи за откриване на информация във връзките между отделните обекти, а не само в съдържанието им.

По-конкретно, ще разгледаме алгоритмите PageRank и „Hubs and Authorities“ и ситуациите, в които те могат да ни бъдат полезни.


 

Визия: Личен архив

Стани част от потребителските групи на DEV.BG. Виж всички потребителски групи и избери най-интересните за теб.

Прочети още:
100 събития на DEV.BG. Благодарим Ви!
Технологични потребителски групи – голямата идея зад събитията на DEV.BG

Share This