Пламен Цеков е съосновател и изпълнителен директор на ScaleFocus. Ден преди събитието, на което той ще е гост-лектор, „How to start up and scale“, му зададохме няколко въпроса. Прочетете какво отговаря той:

Какво Ви привлече към предприемачеството?

Мотивацията да създадем с партньори нещо българско, качествено и широкоскроено за българските бизнес нрави.

Кои са най-важните качества, които трябва да притежава един предприемач?

Да вижда в бъдещето и да се настройва спрямо него.

Да не се притеснява от неуспехи и грешки.

Да си поставя предизвикателни цели и да успява да ги реализира с хората около него въпреки трудностите.


 

Събитие на фокус:

Testing NodeJS Code

 

 


Имали ли сте неуспехи? Какви са били те и какви са изводите от тях?

Обикновено неуспехите са вследствие на недобра подготовка и подценяване на определена ситуация – както показва и любимия цитат на един колега ‘By failing to prepare, you are preparing to fail’ – Бенджамин Франклин.

Но колкото и да се подготвяме, неуспехи винаги има. Който не работи, не греши. Нормално е да има неуспехи и грешки, особено при младите или бързоразвиващите се компании.

Важно е успехите да са повече, а неуспехите да не сломяват духа, а напротив – да дават сила да продължиш напред, да поправиш грешката в бъдеще.

Кои са трите най-важни бизнес урока, които сте научил от опита си до момента?

Трябва да се доказваш всеки ден, пред клиентите, служителите, партньорите.

Бизнес резултатите не са самоцел, а следствие от добрата и качествена работа.

В крайна сметка, всичко зависи от хората и техните качества и мотивация. Въпросът е как да стигнеш до тях и как да ги отключиш.

Как стартирахте компанията? Каква е историята и мотивацията за създаването на ScaleFocus?

С много хъс и желание да изградим една по-добра организация и да изчистим припознати наши и чужди грешки от професионалния опит до момента. Искахме да изградим компания в България, която в един момент да стане фактор на международната сцена.

Основателите бяхме петима, всеки от нас беше с по над 10-годишен професионален опит, както управленски, така и технически. Искахме ново начало, с нови цели, нов заряд и устрем да докажем, че това е възможно, въпреки не чак толкова благоприятната среда.

Успяхме да привлечем силен първоначален екип от доказани професионалисти и хора с потенциал, които да бъдат ядрото на управленския състав в бъдеще.

Кое е най-голямото предизвикателство около създаването или изграждането на ScaleFocus?

Да се докажем, особено в началото. Началото винаги е трудно.

През 2012 година все още върлуваха остатъците от кризата и да правиш бизнес без формални референции и дългогодишна история като компания, беше почти невъзможно.

Първите месеци и години изискваха екстра мотивация и енергия от целия колектив, за да може компанията да спечели доверието на своите клиенти, партньори и новопостъпващи служители.

Доказвахме както на местния, така и на чуждестранния пазар, което не беше леко.

Как се справихте?

Гледайки назад във времето – доста добре. Изпълнихме това, което си бяхме поставили като бизнес и оперативни цели за първите три години. Успяхме да наложим бранда ScaleFocus като успешна и развиваща се компания, която е партньор на своите клиенти в добри и трудни времена. Инвеститори чукаха на вратата, а по-малки компании искаха да се присъединят и станат част от колектива.

Естествено имаше и грешки, и пропуски – ако бяхме поели малко повече рискове и не бяхме допуснали някои грешки, можеше и доста да надскочим сегашното си положение.

Въпреки че бяха години на криза, на практика потенциала беше даже по-голям, но не съжаляваме – гледаме напред, тъй като бъдещето ни отваря още по-големи възможности за растеж на компанията и на хората в нея.

Какво ви вдъхновява в работата Ви и какво бихте посъветвали всички ентусиасти, които сега започват да се занимават с предприемачество?

В Скейл Фокус мечтаем да покажем, че в България може да се изгради компания със силен стил и професионален начин на управление, която да бъде успешна и призната на международната сцена. А в България искаме да оставим добрия отпечатък и пример в обществото, че с хъс, учене, професионализъм, това е възможно за много хора. И не е нужно да се имигрира.

Вдъхновяват ме промените и израстването – на организацията и на хората в нея. Растежът дава възможност на всички хора в компанията, на всяко едно ниво, да развиват и откриват техните силни качества.

Тези, които тепърва искат да тръгнат по пътя на предприемачеството – не се притеснявайте от неуспехите, винаги ще е трудно, още повече в началото. Но ако нямате склонност да поемате рискове и не сте готови да дадете всичко от себе си до последно, по-добре не се захващайте.

 


 

Стани част от потребителската група IT Entrepreneurship. Абонирай се и ще ти изпращаме информация за всичко, което предстои в групата.

Визия: Личен архив

Прочети още:
6 от най-популярните Machine Learning алгоритми – приложения и възможности
Умен дом с openHAB и Eclipse SmartHome. Интервю с Димитър Иванов

Share This